Maskva buvo pagrindinė Sirijos sąjungininkė per visą šalyje 2011 m. pratrūkusį konfliktą, kuris prasidėjo susidorojimu su antivyriausybiniais protestais. Rusijos karinė intervencija 2015 m. padėjo pakreipti karą B. al-Assado naudai, o Maskva šalyje turi karinių bazių.

„Mano nuomone, pagrindinė problema yra ta, kad užsienio ginkluotosios pajėgos tebėra kai kuriuose šalies regionuose be Jungtinių Tautų ir jūsų pritarimo“, – V. Putinas teigė B. al-Assadui per jų susitikimą, nurodoma Kremliaus pranešime.

V. Putinas pasidžiaugė Rusijos ir Sirijos „bendromis pastangomis“ konflikte, teigdamas, kad abiejų šalių kariuomenės sugrąžino didelės šalies teritorijos kontrolę vyriausybei. „Teroristai patyrė labai daug žalos, o jūsų vadovaujama Sirijos vyriausybė kontroliuoja 90 proc. šalies teritorijos“, – V. Putinas taip pat sakė B. al-Assadui.

Sirijos lyderis savo ruožtu nurodė V. Putinui, kad jam „didelė garbė“ susitikti su Rusijos prezidentu Maskvoje, ir pasidžiaugė jų šalių kariuomenių „reikšmingais rezultatais“, įskaitant jų darbą dėl „pabėgėlių, kurie buvo priversti palikti savo namus ir tėvynę, sugrįžimo“.

Sirijos prezidentūra nurodė, kad derybose prie abiejų lyderių prisijungė Sirijos užsienio reikalų ministras Faisalas al-Meqdadas ir Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu.

Pranešime nurodoma, kad abi pusės aptarė politinių susitarimų „tarp sirų ir be jokio užsienio kišimosi“ svarbą. Jame taip pat teigiama, kad V. Putinas ir B. al-Assadas aptarė „ekonominį bendradarbiavimą“, tačiau daugiau detalių nepateikiama.

Rusijos politinė ir karinė parama Sirijai, kur Maskva turi karinių bazių, laikoma kliūtimi šalies santykiuose su Vakarais, kurie paskelbė šaliai sankcijų už B. al-Assado režimo stiprinimą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)