Opozicionierius nužudytas prieš pat planuotą surengti mitingą „Vesna“, prie kurio organizavimo prisidėjo ir pats B. Nemcovas.

Šioje spaudos konferencijoje su žurnalistais bendravo publicistas ir partijos „Velikoje otečestvo“ lyderis Nikolajus Starikovas, organizacijos „Bojevoje bratstvo“ pirmininko pavaduotojas ir Federacijos Tarybos senatorius Dmitrijus Sablinas, taip pat ir motociklininkų klubo „Naktiniai vilkai“ prezidentas Aleksandras Zaldostanovas, pravarde Chirurgas.

Prie jų prisijungė ir į Maskvą prieš dvi savaites į „Antimaidano“ mitingą atvykęs „Uralvagonzavod“ atstovas Aleksejus Balyberdinas.

Kaip rašo spektr.DELFI.lv, diskusijos dalyviams tiesioginiame eteryje buvo uždrausta komentuoti tyrimo eigą, tačiau diskusijos vedėja neprieštaravo gausybei politinių paralelių.

Borisas Nemcovas – pirmoji Maidano auka Rusijoje, – aptarimą pradėjo N. Starikovas. – Į Rusiją mėginama perkelti politines Maidano technologijas ir didinti visuomenės emocingumą pasitelkiant politinio lyderio nužudymą. Akivaizdu, kad tai – provokacija! Vienas iš opozicijos lyderių pakeliui namo nužudomas priešais Kremlių, visai šalia Bolotnaja aikštės – baltaraištininkų protestuotojų simbolio. Tai – tipinė „sakralinės aukos“ technologija, skirta įkaitinti atmosferą visuomenėje ir pamėginti išjudinti situaciją mūsų šalyje. Taip veikia valstybės perversmo technologija, pateikiama tautinės revoliucijos pavidalu, o jos organizatoriai visada į šį siaubingą laužą nuolat privalo įmesti vis naujų aukų!

Aleksejus Balyberdinas
Tada savo versiją pateikė A. Zaldostanovas. Konferencijoje jis vilkėjo įprastine jau tapusia odinę liemenę su klubo simbolika.

– Tai – specų darbas. Profesionalai tai įvykdė ciniškai, įžūliai, o vėliau dingo lyg į vandenį. Ar kam nors kyla klausimas, kodėl jie tai padarė? Savaime aišku, kad Nemcovas niekam netrukdė, o mažiausiai jis trukdė Kremliui. Kiek opozicija būtų surinkusi žmonių į savo mitingą, jei nebūtų šios žmogžudystės? Daugelis ten ėjo, nes jautė simpatiją nužudytajam kaip aukai. Atvirai tariant, aš ir pats nueičiau – jis man nekėlė jokios antipatijos“, – N. Starikovui antrino A. Zoldastanovas.

„Naktinių vilkų“ lyderis patarė pasimokyti iš to, kas įvyko.

„Taigi jų nesustabdys niekas. Atleiskite už tiesmukumą, bet jie – k**vos. Žudys ir toliau, prisiminkite Dangiškąją šimtinę, kuri tada be jokios priežasties žuvo Maidane. Tai – taikdariai su gyvatės geluonimi, jie visi pabėgs likus dienai iki to laiko, kai bus smogta mūsų šaliai“, – kalbėjo A. Zaldostanovas.

Jam pritarė ir D. Sablinas.

– Manęs dažnai klausia, prieš ką kovoja „Antimaidanas“. Taigi jis kovoja su tuo, ką suprantame kaip Maidaną. Maidanas – tai iškreiptos istorijos, Maidanas – tai mūsų tradicinių vertybių – šeimos, tikėjimo – neigimas. Maidanas – tai genocidas ir šimtų tūkstančių mano tėvynainių žudymas. Viena iš Maidano technologijų, žinoma, – tai politinė žmogžudystė. Net jei jos nėra įvykdomos iš tikrųjų, atsiranda pseudožmogžudysčių, priverčiančių žmones sukilti – tai jau įvyko 1989-aisiais Čekoslovakijoje.

D. Sablinas turbūt kalbėjo apie 1989 m. studento aktyvisto istoriją Čekoslovakijoje, dėl kurios įvyko staigus šūkių politizavimas, demonstracija išaugo ir pasikeitė valdžia. Remiantis viena iš taip ir neįrodytomis likusių versijų, šio studento nužudymas tebuvo inscenizacija, o nužudytojo vaidmenį atliko valstybės specialiųjų tarnybų tarnautojas.

„Uralvagonzavod“ atstovo dalyvavimas spaudos konferencijoje žurnalistus nustebino. Pats A. Balyberdinas taip aiškino savo dalyvavimą judėjimo veikloje: „Dirbau, žiūrėjau žinias. Iš pradžių susidaro įspūdis, kad tam tikros jėgos Maskvoje mėgina išjudinti situaciją visoje šalyje. Supratau, kad noriu ką nors daryti. Pamatėme „Antimaidano“ reklamą socialiniuose tinkluose, pasikalbėjome su kolegomis ir atvykome į mitingą. Mums nepatinka, kai esame vadinami „bydlo“.

Žurnalistas iš „gazeta.ru“ priminė šios visuomeninės organizacijos atstovams, kad B. Nemcovo atminimui skirtame mitinge dauguma žygiavo nešini Rusijos vėliavomis.

„Manau, kad Rusijos vėliava – tai priedanga. Šalia Rusijos buvo nešama ir Ukrainos vėliava – patys matėte, kiek jų buvo. Į koloną Rusijos vėliavų fone jie neįsileido vaikino su Georgijaus juostele“, – žurnalisto žodžius nutraukė A. Zaldostanovas.

Į žodžius A. Zaldostanovas atsakė štai taip:

– Amerikoje – pasaulinių užkulisių imperijoje – nužudė Kennedy ir viskas liko neišaiškinta. Niekas nieko nerado. Labiausiai saugomas didžiausios imperijos žmogus. Nesame blogos nuomonės apie mūsų teisėsaugos institucijas, tačiau rasti žudikus bus nelengva, galbūt tai net nėra įmanoma. Dirbo specai.

Dmitrijus Sablinas
„Mėginimai išjudinti Rusiją jau pradėti, atspirties tašku tapo Boriso Nemcovo nužudymas. Išanalizavus daugybę Maidano tipo valstybinių perversmų supratome, kad politinė žmogžudystė – vienas iš situacijos išjudinimo atributų bet kurioje valstybėje, jei tik JAV joje mėgina įvykdyti valstybės perversmą“, – savo versiją toliau dėstė N. Starikovas.

„Manau, kad tik baimė gali sustabdyti žudikus. Keršto baimė. Nieko baisaus, jei žudikai bijos nuspausti gaiduką. Išdavikai turi bijoti“, – patikino A. Zaldostanovas.

Jo išsakytoms mintims šiek tiek prieštaravo A. Balyberdinas, patikinęs, kad judėjimo dalyviai nieko nenori gąsdinti.

„Patikėkite, jei mes norėtume išgąsdinti, turėtume priemonių tai padaryti“, – patikino jis.

Žurnalistas pasiteiravo, ar „Antimaidanas“ pasiruošęs prisiimti atsakomybę už B. Nemcovo nužudymą, jei paaiškėtų, kad žmogžudystė buvo įvykdyta dėl šio judėjimo šūkių įtakos.

„Jei atliekant tyrimą paaiškėtų, kad su nužudymu susijusi leidykla „Medūza“, jūs taip pat prisiimtumėte atsakomybę?“ – klausimu į klausimą atsakė N. Starikovas.

Žurnalistas pamėgino pateikti tiesioginę A. Zaldostanovo kalbos citatą apie tai, kad penktąją koloną išgąsdins tik mirtis, tačiau A. Zaldostanovas jį tuoj pat nutraukė:

Nikolajus Starikovas
„Pasakiau ne „smert“ (liet. mirtis), o „Smerš“ (karinė kontržvalgyba – DELFI). Išgirdote tai, ką norėjote išgirsti“, – patikino A. Zaldostanovas.

Atsakydamas į kitą žurnalistų pateiktą klausimą N. Starikovas ir vėl grįžo prie „sakralinių aukų“ koncepcijos. Jis patikino neabejojantis, kad tai – amerikietiškų perversmų žanro klasika.

„Kai revoliucionierius pasidaro neefektyvus, jie jį nužudo. Privaloma sąlyga – garsaus pareiškimo, kurį jis neva pasakė, paminėjimas“, – apie spalvotos revoliucijos rengimo šabloną kalbėjo N. Starikovas. Jo teigimu, B. Nemcovas išprovokavo sprendimą jį nužudyti pranešdamas leidiniui „Sobesednik“ apie jo gyvybei gresiantį pavojų.

Spaudos konferencijos pabaigoje BBC reporteris pasidomėjo, pagal kokius kriterijus judėjimo dalyviai atskiria opoziciją nuo išdavikų.

„Išdavikai – tie, kurie mėgina perrašyti istoriją, lyg mano protėviai būtų žuvę be reikalo“, – savo poziciją reziumavo A. Balyberdinas.

DELFI primena, kad tūkstančiai Kremliaus politikos rėmėjų vasario 21 d. atėjo į demonstraciją Maskvos centre išreikšti savo siekį, kad Rusijoje nepasikartotų spalvotomis revoliucijomis vadinamų įvykių, kaip buvo Ukrainoje.

„Ukrainos pavyzdys mus daug ko išmokė, mes neleisime, kad mūsų šalyje kiltų Maidanas!“ – skelbė akcijos rengėjai prieš mitingą savo prezidentui Vladimirui Putinui palaikyti.

„Putinizmas amžiams“ – tokį plakatą laikė pagyvenusi moteris. Kazokų eisena nešė kitokį plakatą: „Maidanas yra liga. Mes ją išgydysime“.

Po Kijevo sukilimo pernai vasarį Kremliaus remtas prezidentas Viktoras Janukovyčius buvo nuverstas, po to Rusija aneksavo Krymą ir lig šiol palaiko separatistų sukilimą Ukrainos rytuose.

Pasak Maskvos policijos, akcijoje prieš Maidaną dalyvavo apie 35 tūkst. žmonių. Eisenos dalyviai, kai kurie uniformuoti, nešėsi Rusijos valstybines vėliavas, daugelis pasipuošę vadinamosiomis Georgijaus juostelėmis.