Rusijos prezidento Vladimiro Putino bendražygis V. Medvedčukas taip pat įtariamas bandymu pasisavinti nacionalinius išteklius Krymo pusiasalyje, kurį Rusija aneksavo 2014 m., teigiama generalinės prokurorės Irynos Venediktovos „Facebook“ komentaruose.

Išdavystės byla seka ankstesnius Ukrainos bandymus sankcionuoti tris Kremliui palankius televizijos kanalus, susijusius su V. Medvedčuku. Be to, vasario mėnesį buvo apribota prieiga prie dalies jo turto.

Antradienio pranešimas paskelbtas tuo metu, kai Ukrainos ir Rusijos santykiai išgyvena naują išbandymą. Savo kaimynės pasienyje Kremlius subūrė tūkstančius karių – tiesa, dalį jų vėliau atitraukė.

Dislokacija pakurstė baimę dėl atnaujintų kovų septynerius metus trunkančiame kare prie abiejų šalių sienos, kuris jau nusinešė daugiau nei 13 000 gyvybių.

Valstybės sekretorius Antony Blinkenas praėjusią savaitę lankėsi Kijeve, kur pakartotinai išsakė JAV palaikymą dėl pastarųjų neramumų.

Viktoras Medvedčukas

V. Medvedčukas, kurį JAV jau sankcionavo už tai, kad jis padėjo kenkti Ukrainos suverenitetui, yra prorusiškos „Opozicijos platforma – už gyvybę“ lyderis. Partijos reitingai pastaruoju metu vėl auga, nors buvo nusmukę po to, kai Ukrainos Kremliaus remiamas lyderis buvo nuverstas po mirtinų gatvių protestų 2014 m.

V. Medvedčukas ir jo partija įsipareigoja išspręsti konfliktą Rytų Ukrainoje, taip pat reikalaudami konstitucinių pokyčių atsiskyrusiems regionams, kurie galėtų suteikti jiems galią blokuoti nacionalinius tikslus integruotis į Europos Sąjungą ir NATO.

V. Medvedčuko partija prokurorų veiksmus ir Valstybės saugumo tarnybos atliktą kratą jo namuose pavadino „politinėmis represijomis“ ir „kerštu“, nes „valdžia matė, kad dauguma žmonių palaiko jo idėjas“.

„Mes kalbame tik apie nusikalstamus pažeidimus, – per televiziją sakė I. Venediktova. – Teisėsaugos institucijų veiksmuose politikos nėra.“

Pasak I. Venediktovos, prokurorai išdavyste kaltina ir dar vieną V. Medvedčuko partijos narį – Tarasą Kozaką. T. Kozakas greičiausiai yra Rusijoje, o V. Medvedčukas – Ukrainoje, nors tiksli jo buvimo vieta nėra žinoma, teigė saugumo tarnybos vadovas Ivanas Bakanovas.

„Viena iš Kremliaus raudonų linijų buvo peržengta, nes V. Medvedčukas Maskvoje vertinamas kaip vienas iš politikų, galinčių pagerinti abiejų šalių santykius, – sakė buvęs vyresnysis Kremliaus pareigūnas ir patarėjas Ukrainos politikos klausimais Aleksejus Česnakovas. – Žinoma, iš Maskvos sulauksime keleto griežtų pareiškimų, tačiau nebus jokių sankcijų ar diplomatinių veiksmų, nes V. Medvedčukas nėra oficialus Rusijos atstovas.“