41 metų Kremliaus kritikas, kurio antikorupcinės kampanijos vaizdo įrašai skaudžiai įdūrė ne vienai įtakingai šalies figūrai ir atvedė į politiką naują kartą, siekia mesti iššūkį Vladimirui Putinui kitais metais vyksiančiuose prezidento rinkimuose.

Pats V. Putinas dar nepatvirtino, kad dalyvaus 2018 metų kovą vyksiančiuose rinkimuose.

Tuo tarpu jo pagrindinis kritikas A. Navalnas aktyviai keliauja po Rusiją, atidaro rinkimų kampanijos biurus ir siekia surinkti 300 tūkst. parašų, kurių reikia, kad būtų užregistruotas kandidatu, nors esama rimtų abejonių, ar jam bus leista dalyvauti rinkimuose.

Už 160 km nuo Maskvos esančiame Tverės mieste prie Volgos upės A. Navalnas susitiko su keliais šimtais šalininkų.

„Galime laimėti šiuos rinkimus, – sakė jis šalininkams. – Galime laimėti, nes už mus yra dauguma“.

A. Navalnui kalbant, jo dešinė akis visą laiką buvo primerkta. Opozicionierius sveiksta po balandį įvykusio jau ne pirmo užpuolimo, per kurį jo veidas buvo aplietas briliantine žaluma.

Jis kreipėsi pagalbos į Ispanijos medikus ir dabar, regis, jau yra lydimas apsaugininkų.

Susitikime su šalininkais Tverėje, A. Navalnas, greta kurio stovėjo du stambaus stoto vyrai, sakė, jog kalbės „akivaizdžius, banalius dalykus, tačiau nebijokime ir kalbėkime apie tai garsiai“.

„Dešimtys milijonų mūsų tautiečių skursta, nors valstybė yra pasakiškai turtinga“, – sakė jis, piktindamasis itin menkais rusų atlyginimais.

„Galime tik priversti“

Nuo tada, kai tapo žinoma figūra dėl savo griežtų kalbų, nukreiptų prieš V. Putino perrinkimą trečiai kadencijai 2012 metais, A. Navalnas nuosekliai stiprino savo, kaip Rusijos opozicijos lyderio, autoritetą.

Tačiau opozicionieriaus kampanija prieš Kremlių primena Dovydo ir Galijoto kovą ir jis praktiškai neturi šansų įveikti V. Putiną.

A. Navalnas per valstybinę televiziją rodomas tik neigiamoje šviesoje, todėl savo žinią rinkėjams jis skleidžia per „YouTube“, „Twitter“ ir „Instagram“, taip pat stengiasi kuo daugiau kalbėti viešai, nes puikiai tai moka.

Siekdamas tikslo tapti kandidatu į prezidentus, jis susiduria su nuolatinėmis kliūtimis ir persekiojimu, įskaitant fizinis užpuolimus.

Anksčiau šiais metais A. Navalnas buvo pripažintas kaltu dėl korupcijos ir jam buvo skirta lygtinė laisvės atėmimo bausmė, dėl kurios jam gali būti teisiškai užkirstas kelias siekti prezidento posto.

Tai buvo viena iš virtinės A. Navalnui iškeltų bylų, vienoje kurių jo broliui buvo skirta reali laisvės atėmimo bausmė. Opozicionieriaus šalininkai tvirtina, kad visas šias bylas inicijavo Kremlius, siekdamas sužlugdyti jo kampaniją.

„Galime tik priversti juos mane užregistruoti“, – sakė A. Navalnas ir pabrėžė ketinantis iš visų jėgų grumtis, kad jam būtų leista kandidatuoti.

„Aišku kaip dieną, kad V. Putinas nenori dalyvauti debatuose su manimi“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)