„Jis bėgo žmonių link su automatiniu šautuvu“, – prisiminė rabinas. Jis pasakojo šaudynių eigą matęs iš savo namų, esančių netoli išpuolio vietos.

„Jis bėgiojo pirmyn ir atgal, įlėkdavo į barus, aš girdėjau juose paleistus šūvius. Tada, prabėgus kokioms 15 ar 20 minučių, išgirdau tolėliau nugriaudėjusius šūvius“, – kalbėjo Sch. Hofmeisteris.

Vakaras buvo šiltas, tad daugelis žmonių sėdėjo lauke ir mėgavosi paskutinėmis laisvės valandomis – naktį šalyje įvestas karantinas, kuriuo siekiama pažaboti koronaviruso plitimą.

Pasak Sch. Hofmeisterio, jam susidarė įspūdis, kad išpuolis buvo „profesionalus“.

„Šaulys neatrodė pasimetęs, jis nešaudė padrikai – veiksmai buvo koordinuoti, taikytasi sąmoningai“, – tvirtino rabinas.

Schlomo Hofmeisteris

Jis pasakojo pats regėjęs tik vieną užpuoliką.

„Tačiau taip pat mačiau vaizdo įrašų, kuriuose užfiksuotas vienas užpuolikas. Negaliu pasakyti, ar tai yra tas pat asmuo“, – sakė rabinas.

Išpuolis buvo nukreiptas į judrų rajoną netoli pagrindinės Vienos sinagogos Seitenstettengasse, kuriame gausu parduotuvių ir maitinimo įstaigų. Atakos metu sinagoga buvo uždaryta. Neaišku, ar ji buvo išpuolio taikinys.

Sch. Hofmeisteris teigė, kad nors negalima atmesti tikimybės, jog taikinys buvo sinagoga, tokiu metu „sinagogoje niekas nevyksta. Pastatas buvo uždarytas, veikė signalizacija“.

„Tai populiarus miesto naktinio gyvenimo rajonas. Žmonės čia mėgsta išeiti pasilinksminti, lankosi baruose ir aludėse“, – aiškino rabinas.

Prieš teroro išpuolį Vienoje – neramūs signalai

Austrijos sostinėje Vienoje pastarosiomis savaitėmis būta kelių incidentų, kuriuos derėtų įvertinti kaip pritarimą islamistiniam Nicos išpuoliui bei bandymą įbauginti krikščionis tikinčiuosius.

Praėjusį ketvirtadienį, kaip informavo austrų žiniasklaida, apie 50 jaunų turkų susirinko Vienos pietuose esančioje prekybos gatvėje ir traukė ja, skanduodami islamistinius šūkius bei leisdami fejerverkus.

Po to, šaukdami „Alahu Akbar“, įsiveržė į Šv. Antano bažnyčią, spardė bažnyčios suolus-klaupkas. Klebonui telefonu iškvietus policiją, jaunuoliai paspruko, – liko tik jų vaizdo įrašas stebėjimo kamerose.

Pastarosiomis savaitėmis priešais šią katalikų bažnyčią, kaip rašyta austrų spaudoje, būta pakartotinų provokacijų, kabinėjimosi, nepagarbaus elgesio atvejų.

O pastarąjį šeštadienį apie aštuntą valandą ryto jaunas vyras, įėjęs į Šv. Stapono katedrą – vieną žymiausių katedrų Europoje, ėmė šaukti „Alahu Akbar“.

Bažnyčios tarnautojo iškviesta policija suėmė 25 metų afganą, – esą, psichiškai nesveiką, kaip vėliau nurodė kurier.at. Bažnyčią apieškojusi policijos komanda jokių įtartinų daiktų ar sprogmenų nerado.

„Visa tai – rimtas reikalas: tikintieji turi teisę netrukdomi melstis. Ši teisė yra vienas taikaus sambūvio ramsčių ir turi būti saugoma – ypač Vienoje, kur religinė taika yra pavyzdinė“, – po minėtų incidentų sakė Vienos arkivyskupijos atstovas spaudai Michaelis Prülleris.

Arkivyskupija pasmerkė išpuolį ir reikalavo „greitai išsiaiškinti“ bei „imtis priemonių“.

Po pirmadienį vakare Austrijos sostinėje islamistų įvykdyto išpuolio šie atvejai vėl minimi spaudoje – kaip neramus įvykių fonas.

Pirmosios detalės apie užpuoliką

Austrijos vyriausybė po teroristinio išpuolio sostinėje Vienoje, pareikalavusio keturių žmonių gyvybių, paskelbė trijų dienų gedulą.

Per šaudynes sostinėje žuvo mažiausiai keturi praeiviai, vieną įtariamą šaulį nukovė policija. Dar 17 žmonių buvo sužaloti, septynių iš jų būklė yra sunki, jų gyvybėms gresia pavojus.

Užpuolikas, kurį nušovė policija, buvo 20-ies metų amžiaus vyras. Austrijos vidaus reikalų ministro Karlo Nehammerio teigimu, įtariamas užpuolikas jau anksčiau buvo teistas dėl bendradarbiavimo su teroristine organizacija.

Jis turėjo dvigubą pilietybę, buvo Austrijos ir Šiaurės Makedonijos pilietis, prijaučiantis ekstremistinei grupuotei „Islamo valstybė“ (IS).

2019 metų balandį vyras buvo nuteistas kalėjimo bausme, nes bandė keliauti į Siriją, siekiant prisijungti prie IS. Vyrui buvo skirta 22 mėnesių trukmės kalėjimo bausmė, bet gruodžio pradžioje jis buvo paleistas lygtinai.

Pasak policijos, pirmadienio vakarą šaudyta šešiose skirtingose vietose Vienos centre, įskaitant pagrindinę sinagogą sostinėje.

Policija surengė reidus 15-oje namų ir sulaikė kelis asmenis, susijusius su įtariamuoju. Po išpuolio policininkai ieško dar mažiausiai vieno įtariamojo.