Vieno policininko darytose nuotraukose matomi kruvini sudarkyti lavonai, gulintys ant betoninių kalėjimo koridoriaus grindų. Incidentas įvyko Roraimos valstijos „Agricola de Monte Cristo“ (PAMC) kalėjime.

Pasak pareigūnų, daugeliui aukų buvo nupjautos galvos; kai kurie nužudytieji buvo išskrosti ir sukapoti.

Valstijos vyriausybė nurodė, kad dabar padėtis „kontroliuojama“.

Jie vėlų penktadienį nurodė, kad nužudyta ne 33, kaip skelbta anksčiau, o 31 kalinys.

„Šaudyta nebuvo. Visos aukos buvo nužudytos aštriais daiktais ir savadarbiais ginklais“, – sakė valstijos teisingumo sekretorius Uzielis Castro.

Gaujų tarpusavio kovos?

Šis incidentas nutiko praėjus kelioms dienoms po to, kai kaimyninės Amazonės valstijos sostinėje Manause per brutalų keliolika valandų trukusį susirėmimą tarp dviejų nusikalstamų grupuočių, kurio metu priešininkai kapojo vieni kitiems galvas, žuvo 56 žmonės.

Visgi pastarasis įvykis nebuvo visuotinės riaušės; greičiau tai buvo greitas ankstų rytą įvykdytas vienos gaujos išpuolis prieš kitą. Jis tęsėsi mažiau nei valandą, naujienų agentūrai AFP sakė vietos vyriausybės atstovė.

Dauguma kalinių buvo nužudyti peiliais.

Brazilijoje kalinių riaušių padaugėjo po to, kai liepą buvo nutrauktos paliaubos tarp dviejų stambiausių narkotikų gaujų, „Sostinės pirmosios komandos“ (PCC) ir „Raudonosios komandos“ (CV).

Didžiausiame valstijos kalėjime PAMC smurto protrūkis taip pat buvo kilęs spalį, kai per gaujų kovas žuvo 10 kalinių.

Tuo metu kalėjime buvo 1 400 kalinių – dvigubai daugiau nei jame yra vietų.

„Siaubingos sąlygos“

Pareigūnai nurodė, kad tokiais žiauriais veiksmais per riaušes Manause įtakinga vietos gauja „Šiaurės šeima“ (FDN), CV sąjungininkė, veikiausiai siekė pasiųsti žinią konkurentams iš PCC.

Visgi penktadienio žudynės nebuvo atsakomoji priemonė, sakė teisingumo ministras Alexandre de Moraesas.

„Manome, kad tai ne PCC kerštas“ už pirmadienio žudynes. Po šio incidento konkuruojančių gaujų nariai buvo iškelti į atskirus blokus.

A.de Moraesas, prieš išvykdamas į įvykio vietą iš Brazilijos sostinės, sakė, kad PCC nariai greičiausiai užpuolė jokiai gaujai nepriklausančius kalinius.

U.Castro nurodė, kad veikiausiai tai buvo „žiaurumas, nukreiptas prieš paprastus kalinius“.

„Siaubingos sąlygos kalėjime niekam ne paslaptis“, – pridūrė jis.