Norvegijos policija jau kreipėsi į Danijoje dirbančius kolegas dėl galimybės gauti žurnalistės nužudymu įtariamo asmens DNR, kad jį būtų galima palyginti su kelių Norvegijoje įvykdytų žmogžudysčių bylose pateiktais duomenimis, rašoma svetainėje news.com.au.

Priminsime, kad iš pradžių, rugpjūčio 21 d., buvo rastas tik žurnalistės K. Wall liemuo su 15 durtinių žaizdų: galva, kojos ir rankos buvo nupjautos.

Norvegijos nacionalinės kriminalinių tyrimų tarnybos pareigūnas Espenas Erdalas į Daniją nusiųstą užklausą pavadino standartine procedūra, tačiau įdomu tai, kad tokį pat sprendimą tuo pat metu priėmė ir Švedijos policija: kitą mėnesį, kai bus sujungtos Švedijos ir Danijos DNR duomenų bazės, Švedijos pareigūnai taip pat ketina iš naujo peržiūrėti keletą žmogžudysčių bylų.

Taigi, žurnalistės nužudymu įtariamo povandeninį laivą sukonstravusio išradėjo iš Danijos Peterio Madseno DNR bus palygintas su duomenimis, įtrauktais į kelių neišaiškintų žmogžudysčių Švedijoje bylas.

Iš naujo peržiūrėti neišaiškintas bylas nutarė ir Danijos policija. Vienas iš lig šiol neatskleistų atvejų – 1986 metais įvykdyta 22 metų turistės iš Japonijos žmogžudystė.

Apie įvykį buvo sužinota, kai Kopenhagos uoste buvo rastas sukapotas jos kūnas, sugrūstas į kelis plastikinius maišus.

Žurnalistė K. Wall ketino parašyti straipsnį apie P. Madseną ir jo išradimus. Paskutinį kartą ji buvo pastebėta rugpjūčio 10 d., įsilaipinusi į P. Madseno sukonstruotą ir jam priklausantį 40 tonų sveriantį kone 18 metrų ilgio povandeninį laivą, kai šis tolo nuo Kopenhagos krantų.

Kitą dieną P. Madseną teko gelbėti iš skęstančio laivo, bet K. Wall jame nebuvo. Unikalių išradimų autorius buvo tuojau pat suimtas. Policija įsitikinusi, kad laivą buvo mėginama nuskandinti tyčia.

P. Madsenas ir toliau yra sulaikytas remiantis išankstiniais kaltinimais dėl įvykdytos žmogžudystės ir kito veiksmo – lavono galvos nupjovimo.

Jis tikina, kad K. Wall mirė tada, kai jai ant galvos atsitiktinai užkrito ypač sunkus laivo liuko dangtis, tačiau jokių žurnalistės kaukolės įskilimų policija neaptiko.

Kim Wall

Tyrėjų manymu, K. Wall buvo nužudyta P. Madseno, ir tai įvyko rugpjūčio 10–11 d. Policija taip pat įsitikinusi, kad nužudytos moters kūną P. Madsenas sukapojo gabalais, o prie liemens pririšo diržą su prikabintu vamzdžiu, kurio svoris turėjo nutempti kūną į gelmę.

Galva, rankos ir kojos, policijos teigimu, buvo nukapotos tyčia. Verta prisiminti, kad kiek vėliau nužudymą tiriantys detektyvai rado kankinamų, žudomų ir kapojamų moterų vaizdo įrašų P. Madsenui priklausančiame kompiuteryje.

Tikroji K. Wall mirties priežastis kol kas nenustatyta.

P. Madsenas pastaruoju metu su policija bendradarbiauti atsisako.

Kaip leidiniui „The Associated Press“ sakė tyrėjas Jensas Moelleris Jensenas, P. Madsenas „dabar nenori kalbėtis“.

Šiuo metu kardomojo kalinimo sąlygomis sulaikytas P. Madsenas, anot M. Jenseno, neprivalo kalbėtis.

Tyrėjas taip pat pridūrė, kad apie tokią dabartinę P. Madseno nuostatą jiems pranešė įtariamojo advokatė Betina Hald Engmark.

Gauti kokių nors P. Madseno advokatės komentarų kol kas nepavyko.

Rastas pjūklas

Jūros dugne netoli Kopenhagos narai rado pjūklą, o teismo medicinos tyrėjai aiškinasi, ar šis įrankis buvo panaudotas švedų žurnalistės, kaip įtariama, nužudytos viename privačiame povandeniniame laive, palaikams supjaustyti, ketvirtadienį pranešė Danijos policija.

Kopenhagos policijos tyrėjas Jensas Moelleris Jensenas ketvirtadienį sakė, kad tebeieškoma 30-metės velionės K. Wall nupjautų rankų.

Rugpjūčio 21 dieną K.Wall liemuo buvo rastas bangų išmestas į krantą pietų Kopenhagoje, o nupjauta galva, kojos ir drabužiai rasti jūroje praeitą savaitę.