Buvusiam iždo kancleriui R. Sunakui per antradienio balsavimą pritrūko tik dviejų balsų, kad jis užsitikrintų vietą tarp dviejų galutinių kandidatų, bet varžybų dėl antrosios vietos įtampa išaugo, nes L. Truss pelnė penkiais balsais daugiau ir nuo P. Mordaunt atsiliko tik šešiais balsais.

Du kandidatai, liksiantys kovoti dėl Konservatorių partijos lyderio ir JK ministro pirmininko postų, bus paskelbti 16 val. vietos (18 val. Lietuvos laiku), o nugalėtoją vėliau išrinks partijos nariai – jis turi paaiškėti rugsėjo 5 dieną.

Antradienio balsavimo rezultatai reiškia, kad Britanijos ministro pirmininko poste dirbs arba pirmasis azijiečių kilmės britas, arba vos trečia moteris.

R. Sunakui, kurio atsistatydinimas padėjo nuversti darbą baigiantį ministrą pirmininką Borisą Johnsoną, vieta tarp dviejų finalininkų beveik garantuota.

Tačiau P. Mordaunt, kuri kažkada buvo lažybininkų favoritė, dabar yra autsaiderė – šiuo metu lažinamasi, kad po antradienio balsavimo iškritus buvusiai lygių galimybių ministrei Kemi Badenoch partijos dešinysis sparnas parems L. Truss.

Buvęs „Brexito“ sekretorius Davidas Davisas, P. Mordaunt šalininkas, apkaltino R. Sunaką atiduodant balsus L. Truss, kad paskutiniu etapu galėtų varžytis su ja.

„Rishi ką tik perskirstė kai kuriuos [balsus]... Jis nori kovoti su Liz, nes ji... pralaimės debatus su juo“, – radijui LBC sakė D. Davisas.

Prieš balsavimą paskelbti sociologinių tyrimų agentūros „YouGov“ apklausos rezultatai rodė, kad nepaisant populiarumo tarp kolegų parlamente, R. Sunakas eiliniams partijos nariams yra pats nepatraukliausias kandidatas.

Anksčiau šiose apklausose pirmaudavo P. Mordaunt, bet dabar ji atsilieka nuo L. Truss. P. Mordaunt pakenkė kelios dienos, kai jos darbo etiką sukritikavo buvęs bosas – buvęs Britanijos „Brexito“ derybininkas Davidas Frostas – ir kilo klausimų dėl jos pozicijos translyčių teisių klausimu.