Ne kartą JAV prezidento Donaldo Trumpo liaupsinta „Fox News“ pareiškė, kad sprendimas atšaukti CNN žurnalisto akreditaciją kelia susirūpinimą dėl žiniasklaidos laisvės.

„Fox News“ palaiko CNN teisines pastangas sugrąžinti akreditaciją jos Baltųjų rūmų reporteriui“, – pareiškime nurodė transliuotojo vadovas Jay Wallace.

„Ketiname pateikti JAV apygardos teismui trumpą amicus curiae pastabą. Baltuosiuose rūmuose dirbantiems žurnalistams išduodami leidimai neturėtų būti naudojami kaip ginklai. Nors smerkiame vis priešiškesniu tampantį toną, kuriuo per vėliausius žiniasklaidos renginius šnekėjo tiek prezidentas, tiek spauda, pasisakome už laisvą žiniasklaidą, prieigą ir atvirą Amerikos tautos dialogą.“

Antradienį telekomunikacijų milžinei AT&T priklausanti CNN paskelbė nusprendusi per teismą grąžinti leidimą J. Acostai. Akreditacija iš jo buvo atimta po apsikeitimo su D. Trumpu aštriais pasakymais per spaudos konferenciją Baltuosiuose rūmuose.

Pareigūnai teigia, kad CNN vyriausiasis Baltųjų rūmų korespondentas buvo įtrauktas į „juodąjį sąrašą“, nes nederamai prisilietė prie vienos Baltųjų rūmų praktikantės, mėginusiai atimti iš J. Acostos mikrofoną, ir atkreipė dėmesį į vaizdo įrašą, kuriame tai yra užfiksuota.

D. Trumpas vėliau pareiškė, kad jo rezidencijoje gali būti uždrausta lankytis „nepagarbiai“ besielgiantiems žurnalistams.

Žodžio laisvės gynėjai laiko šią bylą itin svarbia ir teigia, kad valstybės tarnautojams neturi būti suteikta teisė neįsileisti žurnalistų, jeigu jiems nepatinka reportažai.

Baltųjų rūmai pavadino CNN skundą „vaidyba“ ir pažadėjo „energingai gintis“ nuo šio ieškinio.

Trečiadienį federaliniam teismui pateiktuose dokumentuose Baltieji rūmai pareiškė turintys teisę „savo nuožiūra“ riboti žiniasklaidos galimybes bendrauti su prezidentu.

„Prezidentas ir Baltieji rūmai turi tiek teisę savo nuožiūrą kontroliuoti žurnalistų (ir kitų visuomenės narių) patekimą į Baltuosius rūmus, tiek teisę rinktis, kuriems žurnalistams duoti interviu ar kuriuos žurnalistus jie kviečia į spaudos konferencijas“, – sakoma trumpame pranešime teismui, besiruošiančiam nagrinėti bylą.

JAV Teisingumo departamento teisininkai įsitikinę, kad „prezidentas turi teisę nuspręsti daugiau neberengti jokių spaudos konferencijų ir atšaukti visas akreditacijas spaudai, nepažeisdamas teisinių garantijų saugiklių“.