G-7 lyderiams renkantis į Kvebeką, Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau įspėjo Amerikos prezidentą, kad valstybės neketina tylomis sutikti su prekybos muitais.

Savo ruožtu Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, prieš G-7 derybas Otavoje susitikęs su J. Trudeau, pareiškė, kad prieš susėdant prie bendro stalo su D. Trumpu jis sieks užsitikrinti kolegų iš Didžiosios Britanijos, Vokietijos ir Italijos paramą.

„Amerikos prezidentas galbūt yra nieko prieš būti izoliuotas, tačiau mes taip pat esame nieko prieš pasirašyti šešių valstybių susitarimą, jei to reikės“, – parašė E. Macronas angliškai socialiniame tinkle „Twitter“

„Nes šios šešios valstybės reprezentuoja vertybes, jos reprezentuoja ekonominę rinką su ilga istorija, kuri dabar yra tikra tarptautinė galia“, – pažymėjo jis.

D. Trumpo atsako nereikėjo ilgai laukti.

„Prašau, pasakykite ministrui pirmininkui J. Trudeua ir prezidentui E. Macronui, kad jie primeta Jungtinėms Valstijoms didžiulius muitus ir kuria nepinigines kliūtis (prekybai)“, – parašė jis tviteryje.

„ES prekybos su JAV perteklius siekia 151 mlrd. JAV dolerių, o Kanada neįsileidžia mūsų ir kitų šalių ūkininkų. Nekantrauju ryt su jais pasimatyti“, – pridūrė Amerikos lyderis.

Prieš G-7 viršūnių susitikimą su Japonijos vyriausybės vadovu Shinzo Abe Vašingtone susitikusiam D. Trumpui, atrodo, šiuo metu labiau rūpi ateinančią savaitę numatytas istorinis jo susitikimas su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu.

Tačiau prieš išvykdamas į Vašingtoną prezidentas leido aiškiai suprasti, kad taip pat neketina nusileisti dėl savo plano perbalansuoti prekybą nustatant muitus iš JAV sąjungininkių importuojamam plienui, aliuminiui ir kitoms prekėms.

Šiuo metu praraja tarp tradicinių sąjungininkų tokia plati, kad kai kurie apžvalgininkai netgi siūlo pervardyti G-7 viršūnių susitikimą į G-6+1. E. Macronas savo ruožtu tvirtina, kad lyderiams nereikėtų bijoti siekti susitarimų ne D. Trumpo.

Tačiau apžvalgininkai atkreipia dėmesį, kad niekada anksčiau nėra buvę, kad G-7 grupei nepavyktų susitarti dėl vienokios ar kitokios formos baigiamojo pareiškimo – net 1985-aisiais, kai tarp šalių tvyrojo panaši priešprieša dėl prekybos.