Atitinkamas teismo sprendimas įsiteisėjo vidurnaktį.

Planuota šventė, skirta paminėti šiam įvykiui, negalėjo įvykti dėl koronaviruso pandemijos, tačiau per visuomeninę televiziją ir internetu buvo transliuojama speciali programa apie lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transseksualų (LGBT) teises.

„Šis pokytis atneš svarbią socialinę ir kultūrinę transformaciją, leisdamas tūkstančiams žmonių susituokti“, – per tą programą sakė Kosta Rikos prezidentas Carlosas Alvarado.

Kosta Rika yra aštunta valstybė Amerikose, įteisinusi tos pačios lyties asmenų santuokas. Iki šiol tai jau padarė Brazilija, Ekvadoras, Argentina, Urugvajus, Kolumbija, Kanada ir JAV.

2018 metais Kosta Rikos Aukščiausiasis Teismas nusprendė, kad dalis įstatymo, draudžiančio tos pačios lyties asmenų santuokas, prieštarauja konstitucijai.

Teismui priėmus šį sprendimą, parlamentas per pusantrų metų turėjo priimti atitinkamas pataisas, tačiau to nepadarė, taigi, minimos nuostatos buvo automatiškai anuliuotos.

„Kosta Rika šiandien švenčia: šioje šalyje – pirmojoje Centrinėje Amerikoje – santuokos lygybė tapo realybe“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Tarptautinė lesbiečių, gėjų, biseksualų, transseksualų ir interseksualų asociacija (ILGA).

„Džiaugiamės su jumis: sveikinimai visiems, kurie labai sunkiai dirbo, kad tai įvyktų!“ – priduriama žinutėje.

Jungtinių Tautų nepriklausomas ekspertas seksualinės orientacijos ir lyties tapatybės klausimais Victoras Madrigalas-Borlozas savo tviterio žinutėje pavadino šį įvykį „nepaprasta šventės akimirka“.

Jis padėkojo už darbą daugybei aktyvistų ir sakė „tyliai pagalvojęs apie tų, kurie nebeišvydo šios akimirkos, gyvenimus“.