Pirmadienis pagrindinėje Prištinos gatvėje – Motinos Teresės alėjoje – prasidėjo „Vetevendosje“ partijos (Apsisprendimo judėjimas) protestu prieš dabartinę Kosovo vyriausybę ir prieš penktadienį prasidėjusį Kosovo ir Serbijos ministrų pirmininkų Ivicos Dacico ir Hashimo Thaci susitikimą Briuselyje.

Nuo 8 val. ryto apie 100 opozicinės partijos narių pradėjo rinktis prie Kosovo Vyriausybės bei bandė įsiveržti į pastatą. Situacijai stabilizuoti buvo pasitelkta apie 1000 specialiųjų policijos pajėgų. Policijai panaudojus ašarines dujas, protestuotojai išsisklaidė ir buvo nustumti nuo Vyriausybės pastato, tačiau “Vetenvendosje” nariai atsakė smurtiniais veiksmais ir pradėjo mėtyti akmenis, pomidorus ir dažus į policijos pareigūnus. Po pirmo susirėmimo 26 protestuotojai buvo sulaikyti.

Incidento metu buvo sužeistų. Tarp jų – opozicijos partijos lyderis Albinas Kurti, kuris buvo sužeistas jam bandant įsiveržti į Vyriausybės pastatą. Suteikus pirmąją pagalbą jis buvo sulaikytas, praneša „Kosova Press“. Neilgai trukus, jis buvo paleistas ir vėl prisijungė prie protestų.

Greitosios pagalbos medikai teikė pagalbą dešimtims protestuotojų ir praeivių, kurie nukentėjo susirėmimų metu, daugiausiai nuo ašarinių dujų. Bent 10 protestuotojų šiuo metu yra gydomi, tačiau visų būklė yra stabili ir pavojaus gyvybei nėra, teigė „Balkan Insight“.

Kaltino premjerą, kad šis pamiršta serbų nusikaltimus

Popietę protestas tęsėsi taikiau: “Vetenvedosje” nariai miesto centre sėdėdami ant grindinio sakė kalbas, ir taip pritraukė nemažai susidomėjusių praeivių, kurie palaikydami protestuotojus, plojo. Protestuotojai kaltino Kosovo ministrą pirmininką Hashimą Thaci, kad jis pamiršta ir atleidžia Serbijai už įvykdytus nusikaltimus prieš Kosovo albanus, ir taip palengvina jos kelią į Europos Sąjungą. Vienas iš ES reikalavimų Serbijai yra santykių su Kosovo normalizavimas.

„Serbija vis dar oficialiai neatsiprašė už 12 000 žuvusių civilių, 20 000 išprievartautų moterų, tūkstančius sudegintų namų“, todėl I.Dacico ir H. Thaci šypsenos ir rankų paspaudimas yra „nenormalu“, teigiama Apsisprendimo judėjimo interneto puslapyje.

Kosovas paskelbė savo nepriklausomybę 2008 m., tačiau Serbija bei serbų mažuma, gyvenanti šiaurės Kosove, vis dar laiko Kosovą savo teritorija. Serbijos ir Kosovo dialogas prasidėjo 2011 m., tačiau po parlamento rinkimų Serbijoje šių metų gegužę buvo sustojęs dėl Serbijoje augančio nacionalistinio tono.

Dialogas, vadovaujant ES įgaliotinės užsienio ir saugumo politikai, buvo atnaujintas penktadienį Kosovo ir Serbijos ministrų pirmininkų susitikime Briuselyje.

Nors dar keli protestuotojų susirėmimai įvyko pirmadienio popietę, vakare Priština alsavo savo įprastiniu ritmu ir apie vykusį protestą priminė tik gatvėje besimėtantys pomidorai ir dažų bei kraujo dėmės.

Iš viso buvo sulaikyta daugiau kaip 60 protestuotojų.

Pirmadienio vakarą „Vetevendosje“ partija per Kosovo mobiliojo ryšio operatorius išsiuntinėjo žinutes apie kvietimą į antradienio rytą organizuojamą protestą prieš smurtinius Vyriausybės ir policijos veiksmus.

Antradienį protestas miesto centre, prasidėjęs 11 valandą, vyko taikiai. Protestuotojai laikė plakatus su užrašais „Ne“ deryboms su Serbija“. Partijos lyderiai sakė kalbas, apie keli šimtai protestuotojų, susirinkusių su plakatais ir Albanijos vėliavomis skandavo „Susivienijimas su Albanija, jokių sandėrių su Serbija“ ir pritariamai plojo.

Susirinkę žurnalistai ir greitosios pagalbos darbuotojai protestą stebėjo sėdėdami netoliese esančiose kavinėse. Be specialiosios policijos, patruliuojančios mieste, taip buvo ir 2 Vokietijos KFOR kariai.

Keletas protestuotojų teigė, kad jie pasisako prieš bet kokias derybas ir sandėrius su Serbija, esą taip Kosovas pamiršta savo praeityje patirtas skriaudas ir suteikia žalią šviesą Serbijos integracijai į Europos Sąjungą. Paklausti apie kitas alternatyvas, kaip normalizuoti dvišalius santykius su kaimynine valstybe, protestuotojai negalėjo atsakyti, bet tvirtino, kad derybos yra nepriimtinos ir kaltino Vyriausybę valstybės išdavyste. Protestuotojai rankose laikė plakatus su pirmadienio protesto metu sulaikytų protestuotojų pavardėmis.

Tuo tarpu praeinantys jaunuoliai teigė, kad „Vetenvendosje“ partija yra nuolatiniai ramybės drumstėjai ir tvirtino, kad nekreipia dėmesio į jų organizuojamus protestus.
Protestas pasibaigė be incidentų, apie 13 valandą protestuotojai pradėjo ramiai skirstytis iš miesto centro. „Vetenvendosje“ ir toliau planuoja imtis veiksmų prieš tolimesnį Kosovo-Serbijos dialogą.

Pirmadienio protestas Kosove:

Antradienio protestas Kosove: