Trečiadienį paskelbtame pareiškime sakoma, kad atskaita, kurią paruošė grupė ekspertų ir patvirtino tarptautinė bendruomenė, rodo, jog Kosovas „nepraranda nė vieno kvadratinio metro“. Pareiškimas ragina opozicijos politines partijas „atverti kelią Kosovo piliečių laisvam judėjimui Europos Sąjungos šalyse“.

Kosovas yra vienintelė šalis vakarinėje Balkanų dalyje, kurios piliečiams reikia vizų keliaunėms po ES šalis.

Opozicinės partijos pažadėjo sužlugdyti bet kokį valdančiosios koalicijos bandymą patvirtinti šį prieš dvejus metus pasirašytą susitarimą, dėl kurio vyko aršios kovos parlamente ir už jo ribų.

ES nusprendė, kad ratifikavus sienos sutartį, Kosovo piliečiai galės laivai keliauti po Šengeno erdvę.

2008 metais Kosovas paskelbė nepriklausomybę nuo Serbijos ir ją pripažino 114 valstybių. Belgradas jos nepripažino iki šiol.

NATO vadovas perspėja Kosovą nekurti kariuomenės

NATO vadovas perspėjo Kosovą, kad Aljansui gali tekti peržiūrėti bendradarbiavimą su šios šalies saugumo pajėgomis, jeigu vyriausybė neatsisakys savo planų paversti savo lengvai ginkluotas saugumo pajėgas armija.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas trečiadienį Kosovo lyderiams pareiškė, kad „tokie vienašališki žingsniai, kaip šis, nepadeda“.

Jis perspėjo: jeigu Kosovas neatsisakys savo planų, „NATO turės peržiūrėti savo įsipareigojimus, ypač galimybių ugdymo srityje“.

NATO konsultuoja, moko ir padeda formuoti Kosovo saugumo pajėgas.

Neseniai išaugus įtampai Kosovo ir Serbijos santykiuose, Prištinos planai, kuriems kategoriškai priešinasi Serbija, gali dar labiau komplikuoti padėtį.

Kosovas nepriklausomybę nuo Serbijos paskelbė 2008 metais ir ją pripažino 114 valstybių. Belgradas iki šiol nepripažino Kosovo nepriklausomybės.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)