Oro jungtį tarp Belgrado ir Prištinos, nutrūkusią po prieš du dešimtmečius tarp šalių kilusio karo, atstatyti ketina Vokietijos aviacijos bendrovei „Lufthansa“ priklausančios oro linijos „Eurowings“.

„Eurowings“ administracijos generalinis direktorius Michaelas Kniteris naujienų agentūrai AFP sakė, kad po „sudėtingų derybų“, kurioms vadovavo JAV ambasadorius Vokietijoje Richardas Grenellis, Berlyne buvo pasirašytas susitarimo memorandumas.

R. Grenellis tviteryje pasveikino JAV prezidentą Donaldą Trumpą su „istorine pergale“, sakydamas, kad Balkanų pusiasalio kaimynės „pasirašė susitarimą sukurti pirmąjį tiesioginį skrydį tarp Prištinos ir Belgrado per 21 metus“.

Anot „Eurowings“, pirmojo skrydžio data dar nėra nustatyta.
Šis pranešimas yra netikėtas proveržis Kosovo ir Serbijos santykiuose, kuriuos vis dar temdo neapykanta dėl 1998-1999 metais vykusio konflikto, kurio metu Kosovas atsiskyrė nuo Serbijos ir paskelbė nepriklausomybę.
Kosovo prezidentas Hashimas Thacis tviteryje džiaugėsi nauju susitarimu ir apibūdino jį kaip „žingsnį, svarbų piliečių judėjimui ir normalizacijos procesui“.

Tačiau vyriausiasis už Kosovo santykius atsakingas pareigūnas Marko Djuricius įspėjo, kad skrydžiai nebus pradedami tol, kol nebus susitvarkyta su kitomis problemomis.

„Ši jungtis greičiausiai bus įtvirtinta tada, kai bus panaikinti mokesčiai“, – sakė jis, kalbėdamas apie Kosovo taikomą 100 proc. mokestį Serbijos prekėms. Ši kliūtis įšaldė ES vestas derybas, kuriomis daugiau nei metus siekta normalizuoti šalių santykius.

Serbija oficialiai prarado Kosovo kontrolę 1999-aisiais, kai po NATO įsikišimo šalies kariams buvo liepta pasitraukti iš karo su albanų separatistais. Šio konflikto metu žuvo 13 tūkst. žmonių.

Nepaisant to, Belgradas regione toliau kelia įtampą ir iki šiol atmeta Kosovo valstybingumą.

Šiandien tarp sostinių galima keliauti automobiliu ar autobusu, tačiau nesutarimai dėl Kosovo valstybingumo keliautojams apsunkina įvairių dokumentų pildymo procesą.

Kol JAV ir dauguma vakarų Europos šalių pripažįsta 2008-aisiais paskelbtą Kosovo nepriklausomybę, Belgradas ir jos sąjungininkės Maskva ir Pekinas to nedaro.