Tarp žuvusiųjų yra du policininkai, kurie per šaudynes buvo ne tarnyboje.

Las Vegaso policija skelbia, kad įtariamasis šaulys veikiausiai nėra susijęs su teroristinėmis grupuotėmis.

Policija patvirtino, kad įtariamasis užpuolikas - 64-erių metų Stephenas Paddockas. Pareigūnai mano, kad jis šaudė vienas. Anksčiau pareigūnai ieškojo moters vardu Marilou Danley, kurią vadino įtariamojo kompanione. Naujausiais duomenimis, moteris buvo surasta, skelbiama, kad ji su šaudynėmis nesusijusi.

Kaip praneša portalas meduza.io, S. Paddockas apsistojo viename iš „Mandalay Bay“ viešbučio kambarių kartu su azijietiškos kilmės Nevados gyventoja, 62-jų metų Marilou Danley. Kol kas nėra aišku, kas juos siejo. Praėjus keletui valandų po šaudynių policijai pavyko surasti moterį. Be to, aptikti du automobiliai, priklausę S. Paddockui. Apklausus moterį, policija paskelbė, kad ji su šaudynėmis nėra susijusi

Išpuolio priežastys nėra aiškios. Užpuolikas nepateikė jokių reikalavimų; nėra jokių duomenų apie jo priklausymą teroristinėms ar ekstremistinėms grupuotėms. Policija jį vadina vienišu žudiku ir atmeta masinių šaudynių ryšį su terorizmu.

Įvykio vietoje kilo panika

Apie šį įvykį DELFI pranešė įvykio vietoje esantys turistai iš Lietuvos. „Vyko kantri muzikos festivalis, kuriame teroristai pradėjo šaudyti į dalyvius. Daug sužeistų. Suvažiavo visos policijos pajėgos. Šūvių buvo daug, apie 150... Kalbėjau su žmonėmis, kurie ten buvo, tai sakė - daug sužeistų“, - DELFI rašė skaitytojas Andrius.

Socialiniuose tinkluose pasirodžiusiuose vaizdo įrašuose matoma, kaip daugybė žmonių bėga iš įvykio vietos, taip pat girdimi šūviai.

#BREAKING VIDEO: Terrifying video of the chaotic scene where gunman opens fire at a concert crowd in Las Vegas pic.twitter.com/lNRP0sdsfI
— Al Boe BREAKING NEWS (@AlBoeNEWS) October 2, 2017

Shooting in Las Vegas. People fleeing (video from the Mandalay Bay hotel) pic.twitter.com/hs98J5uK6T
— Eiki Hrafnsson (@EirikurH) October 2, 2017

Žuvo mažiausiai 50 žmonių, užpuolikas nukautas

Universitetinio medicinos centro atstovė Danita Cohen nurodė, kad į šią gydymo įstaigą atvežti 26 žmonės. Pasak jos, iš jų mažiausiai du mirė, 12 būklė buvo kritinė, o kitų būklė dar vertinama. Policija skelbia, kad mažiausiai 50 žmonių žuvo, dar 400 sužeista.

Ginkluotas užpuolikas ėmė šaudyti Las Vegaso bulvare esančiame viešbutyje „Mandalay Bay Hotel“, kur vyko kantri muzikos festivalis.

Iš pradžių skelbta, kad šaulį, kurį apibūdina kaip vietos gyventoją, nukovė pareigūnai. Vėliau šerifas pranešė, kad įtariamasis nusišovė viešbučio kambaryje, iš kurio šaudė, prieš atvykstant pareigūnams. Jo kambaryje rasta daugiau nei 10 ginklų.

Apie 22 val. 30 min. vietos (8 val. 30 min. Lietuvos) laiku gavus pranešimų apie šaudymą per kantri muzikos koncertą „Route 91 Harvest Festival“ dešimtys policijos automobilių suvažiavo į įvykio vietą Las Vegaso centriniame bulvare netoli viešbučio „Mandalay Bay“.

Pareigūnai uždarė dalį Las Vegaso bulvaro ir plento „Interstate 15“.

Į koncertą susirinkę žmonės pasakojo matę šūvių blyksnius „Mandalay“ viršutiniuose aukštuose ir girdėję automatinių šūvių papliūpas.

Socialiniuose tinkluose paskelbtose nuotraukose ir vaizdo įrašuose matyti šimtai sprunkančių žmonių ir daug gulinčių sužeistų arba žuvusių asmenų.

Kai kuriuose pranešimuose teigiama, kad užpuolikų galėjo būti net trys, bet ši informacija nebuvo patvirtinta.

Pranešama, kad žmonės masiškai bėga iš Las Vegaso, susidarė didelės spūstys.

Lietuvis girdėjo mažiausiai 150 šūvių

Netoli įvykio vietos esantis lietuvis Andrius šūvius išgirdo vakarienės metu. Šiuo metu Las Vegase – vidurnaktis.

„Kadangi pats užsiimu šaudymu, iš karto pasakiau, kad čia – automato šūviai. Mane dar ramino: „Ne, fejerverkai“. Tačiau žmonės pradėjo masiškai bėgti iš festivalio teritorijos – vyko kantri muzikos festivalis. Buvo ir kruvinų, ir kitaip sužeistų, kiti gulėjo vietoje“, – pasakojo pašnekovas.

Anot jo, šūvių buvo maždaug 150.

„Tarp šūvių – gal 5 sekundės, apkabas keitė. Bent 5 apkabos po 30 šūvių – tikrai, minimaliai čia“, – kalbėjo Andrius.

Mano, kad šaulys buvo ne vienas

Pašnekovo teigimu, vieni pasakoja matę vieną šaulį, kiti mini kelis.

„Aš manau, kad tikrai buvo ne vienas, kadangi buvo šaudoma tiek pačiame renginyje, tiek prie jo. Negaliu patvirtinti, bet girdėjau, kad šaudyta buvo ir prie vieno viešbučių“, – pasakojo jis.

Pasak Andriaus, pareigūnai ir medikai į įvykį sureagavo žaibiškai.

„Iš karto masiškai pradėjo važiuoti policijos patruliai – apie 30 iš visų pusių, jie lėkė kaip išprotėję, žmonės ėmė bėgti į viešbučius“, – kalbėjo jis.

Tiesa, tuoj po to buvo paskleista žinia, kad kažkas į viešbutį įsiveržė.

„Dabar atbėgome į kitą viešbutį, čia daug turistų. Dalis jų kyla į viršutinius aukštus ir prašosi į čia gyvenančių kambarius, mes laukiame naujienų, kol galėsime grįžti į savo viešbutį. Šiuo metu viename kambaryje esame 20 turistų“, – pasakojo lietuvis.

Liudininkai: viešpatauja chaosas

Liudininkas Bryanas Heifneris kalbėjo su CNN iš kambario viešbutyje, kuris įsikūręs tiesiai prieš lošimo namus „Mandalay Bay“, kuriuos, pasak jo, jis galėjo matyti pro savo langą.

„Daugiausia girdėjau šūvius, daug šūvių. Pamaniau, kad kažkas stabdo su pneumatiniais stabdžiais, bet kai nusileidau žemyn, pamačiau bėgančius ir savo šeimų narių ieškančius žmones“, - pasakojo jis.

„Nedelsdamas grįžau į savo kambarį, užsirakinau duris ir išjungiau lempas“, - pridūrė jis.

Kita liudininkė CNN padaliniui KSNV pasakojo, kad iš pradžių šūvių garsas priminė petardas.

„Garsas nebuvo normalus. Atrodė, kad šaudo iš kulkosvaidžių, tarsi būtų paleistos kelios salvės, šimtai salvių“, - teigė ji minėtai naujienų tarnybai.

„Mano vaikinas nusitempė mane už pastato, nes garsai buvo įtartini, - pasakojo ji KSNV. – Kai pasislėpėme už pastato, girdėjome šimtus šūvių. Tuomet maždaug už 10 minučių atvyko policija ir užblokavo visas gatves“.

Las Vegase dirbantis slaugytojas pasakojo, kad jo brolis atsidūrė atakos epicentre ir buvo šokiruotas. Jis pasakė, kad įvykio vietoje viešpatauja chaosas.

„Jis man sakė, kad policija ir teisėsauga dirba gerai ir stengiasi visus nuraminti. Visi yra susirūpinę, bando išlaikyti ryšį su šeimomis. (...) Atrodo, kad fone galima girdėti šūksnius ir klyksmus. Žmonės tikrai yra išsigandę. Bet atrodo, kad jie (pareigūnai - red.) daro puikų darbą“, - sakė jis.

Šaudė pro viešbučio langą

Netoliese šaudynių vietos buvęs liudininkas „Fox News“ pasakojo matęs pro vieną „Mandalay Bay Hotel and Casino“ langą besiveržiančius dūmus. Tai vyko kaip tik tuo metu, kai įtariamasis paleido „kelis šimtus šūvių“. Skelbiama, kad šaudyta iš 32-ojo viešbučio aukšto.

„Staiga išgirdau kažką, kas man priminė fejerverkus, todėl pažiūrėjau į viršų ir pamačiau, kaip dūžta vieno lango stiklai. Per dvi minutes nuaidėjo labai daug šūvių.

Girdėjau riksmus iš koncertų zonos, nutilo muzika. Žmonės bandė išsiaiškinti, kas vyksta. Ėjo į gatvę ir žiūrėjo į viršų. Galiausiai po kelių minučių visi pradėjo suprasti, kad pastato viduje kažkas šaudo. Tikra beprotybė.

Pro langą veržėsi dūmai, girdėjosi šūviai. Jų buvo keli šimtai. Vėjas pro langą lauk traukė užuolaidas, buvo matoma, kaip kulkos varpo audinį. Tikras košmaras. Atsitraukiau ir pasislėpiau už automobilio“.

Gegužę pasirodžiusiame propagandiniame IS video raginta vienišus vilkus rengti išpuolius Las Vegase

Policija ir kovos su terorizmu pareigūnai Las Vegase ypač budrūs po 44 m. propagandinio „Islamo valstybės“ (IS) vaizdo įrašo, kuriame ragina pasekėjus pulti Las Vegase.

Nors nepatvirtinta, kad tarp šaudynių Las Vegase (per kurias žuvo 50 žmonių, o daugiau nei 100 sužeista) ir tarp propagandinio vaizdo įrašo yra sąsajų, potencialius džihadistus vaizdo įrašas gali pakurstyti.

„Manau, kiekvieną kartą, kai kas nors pasiskelbia internete, kad ketina įvykdyti vienišo vilko ar bet kokį išpuolį, mūsų pareiga laikyti grasinimą grėsme“, – sakė Las Vegaso policijos kapitonas Christopheris Darcy‘is, vadovaujantis kovos su terorizmu centrui Pietų Nevadoje.

D. Trumpas pareiškė užuojautą

Užuojauta šio išpuolio aukoms ir jų šeimoms pareiškė JAV prezidentas Donaldas Trumpas. Savo „Twitter“ paskyroje jis parašė: „Reiškiu giliausią užuojautą ir mintimis esu su siaubingo išpuolio Las Vegase aukomis ir jų šeimomis. Tesaugo jus Dievas!“.

Prabilo įtariamojo brolis

Įtariamojo išpuolį Las Vegase, per kurį žuvo per 50 žmonių, surengusio Stepheno Paddocko brolis sako, kad šeimą ši žinia tiesiog pribloškė.

„Nesuvokiama, nieko nenumanėme. Esame pakraupę. Sukrėsti, reiškiame užuojautą aukų artimiesiems“, – telefonu „Reuters“ sakė įtariamojo brolis Ericas, jo balsas virpėjo.

„Neturėjome nė menkiausių įtarimų“, – teigia pašnekovas.