Iš viso aukų skaičius dėl šeštadienį įvykusio 7,9 balo stiprumo žemės drebėjimo Nepale, Kinijoje, Indijoje ir Bangladeše siekia daugiau kaip 2500, daugiausia aukų patyrė Nepalas, kur ir buvo drebėjimo epicentras.

Neseniai susituokusi britų pora Everesto papėdėje įsikūrusioje stovykloje leido savo medaus mėnesį, kai kalną sudrebino galingas žemės drebėjimas. Pasinaudodami palydoviniu telefonu, keliautojai savo tinklaraštyje aprašė kraupius prisiminimus iš įvykio vietos, rašo „Mirror“.

„Žemės drebėjimas prasidėjo vakar iš ryto maždaug po 30 minučių, kai mes peržengėme ledo kelią, ir pasiekėme savo palapinę“, – rašoma poros tinklaraštyje.

„Žemė pradėjo labai stipriai drebėti, tačiau, net nespėjome sureaguoti, kai Danas (ekspedicijos vadovas) pradėjo rėkti: „Nešdinkitės iš savo suknistų palapinių, griebkite ledo kirtiklius!“,– įspūdžiais iš nelaimės vietos dalijosi keliautojai.

„Mes išlindome iš savo palapinių ir pamatėme tiesiai į mus artėjančią laviną. Stiprus vėjo gūsis parbloškė mus ant žemės, tačiau mes sugebėjome atsistoti ir pabėgti į slėptuvę už keleto palapinių ir įsikibome į žemę savo ledo kirtikliais“ ,– rašoma tinklaraštyje.

„Vėjas buvo toks stiprus, kad Patas buvo parblokštas ir apsuktas aplink savo ledo kirtiklį. Mes stengėmės išlaikyti oro tarpą, kad galėtumėme kvėpuoti“, – teigė A. ir S. Chappatte.

„Danas buvo fantastiškas, jis nuolat teikė mums instrukcijas, stengėsi išlaikyti mus kartu ir siekė įkvėpti išlikti stipriais. Mūsų palapinės buvo užklotas plona sniego danga, todėl jas išsikasėme ir perkėlėme į slėnį“,– savo ekspedicijos vadovui gerų žodžių negailėjo keliautojai.

Pora, kuri pasidalino savo išgyvenimais, yra kilę iš Šiaurės Londono, tačiau šiuo metu įkūrė verslą Ganoje ir atsidūrė didžiausios Everesto nelaimės epicentre.

Šiuo metu gelbėtojams pavyko surasti 17 žuvusiųjų kūnus. Dar 15 sužeistųjų išgabenti į Katmandu ligonines.

„Ant kalno didžiulė painiava. Skaičiai tik didės“, – gąsdinančias prognozes pateikė vienas iš 15 sužeistųjų Gelu Sherpa, kuris buvo išgabentas į Katmandu ligoninę.

„Palapinės buvo nupūstos“, – teigė sužeistasis G. Sherpa, kurio galva buvo gausiai apibintuota.

Keliautojų pora teigė, kad kol kas pasigirsta spėjimų, kad antroje stovyklavietėje taip pat galėjo būti turistų, tačiau šiuo metu keliautojai teigė vis dar laukiantys naujienų.

„Šiuo metu sraigtasparniai išgabena nukentėjusiuosius ir sužeistuosius. Mums viskas gerai. Mes turime maisto ir šerpai (vietinė etninė grupė, gyvenanti labiausiai kalnuotuose Nepalo vietovėse, – DELFI) tiesiog nuostabūs“,– savo išgyvenimais dalinosi Alex ir Samas.