Modeliniai skaičiavimai rodo, kad per dieną registruojamų naujų infekcijų skaičius vėliausiai iki penktadienio pasieks 4,8 mln. – ir tada banga pradės slūgti, pranešė Londone veikiantis tyrimų institutas „Airfinity“. Mirčių skaičius, manoma, piką pasieks ketvirtadienį. Skaičiuojama, kad tada per parą mirs 36 000 gyventojų.

Anot ekspertų, viruso plitimas labiau nei tikėtasi paspartėjo ir dėl sausio pradžioje prasidėjusios kelionių bangos prieš kinų Naujuosius metus. Aukšto epidemiologo Wu Zunyou iš nacionalinės sveikatos komisijos (CDC) duomenimis, virusu iki šiol galėjo užsikrėsti iki 80 proc. visų kinų – daugiau kaip milijardas žmonių.

Nors pradžioje buvo prognozuotos dvi infekcijų kreivės, dabar tikimasi vienos didesnės ir ilgesnės bangos, kuri gali dar labiau padidinti spaudimą ligoninėms, teigia „Airfinity“ mokslininkai. Jų naujausiose prognozėse atsižvelgta į pranešimus, kad kai kurios provincijos jau pasiekė infekcijų bangos piką.

Po beveik trejų metų Kinija prieš septynias savaites staiga atsisakė nulinio covido strategijos – be kita ko, buvo atšaukti karantinai ir masiniai testavimai. Šios priemonės nebegalėjo sustabdyti viruso ir slėgė antrą didžiausią pasaulio ekonomiką.

Oficialūs skaičiai apie infekcijos mastą Kinijoje nebėra skelbiami.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją