Portale medium.com straipsnio autorius Tomas Pueyo prognozuoja, kaip toliau klostysis situacija, svarsto, kokių priemonių turėtų imtis bendruomenių ar verslo lyderiai, kokia jų atsakomybė šiuo sudėtingu visam pasauliui laikotarpiu.

Rytų šalys

Koronaviruso protrūkis užfiksuotas Pietų Korėjoje. Ar kada susimąstėte, kodėl jis neišplito Japonijoje, Taivane, Singapūre, Tailande ar Honkonge? Išvardintos šalys nukentėjo nuo SARS viruso protrūkio 2003 m. ir visos pasimokė, kad būtina reaguoti sparčiai ir imtis saugumo priemonių.

Koronavirusas Milane

JAV Vašingtono valstija

Vašingtono valstija – Amerikos Uhanas, čia užsikrėtusių virusu vis daugėja, šiuo metų jų yra 140. Vienu metu tebuvo trys infekcijos atvejai ir viena mirtis. Kaip žinome, mirtingumas nuo koronaviruso yra 0,5–5 proc. Kodėl Vašingtono valstijoje mirtingumas buvo 33 proc.? Paaiškėjo, kad virusas netrukdomas plito kelias savaites, valdžia žinojo tik apie tris užsikrėtusius, iš kurių vienas mirė, o realybėje buvo šimtai ar net tūkstančiai infekcijos atvejų.

Bėda, kad žinome tik apie oficialius užsikrėtimo atvejus, o ne apie tikruosius.

Prancūzija ir Paryžius

Šiuo metu Prancūzija praneša apie 1 400 ligos atvejus ir 30 mirčių. Pasitelkus tam tikrus statistinius skaičiavimo metodus, galima teigti – šalyje yra 24 000 – 140 000 užsikrėtimo atvejai. Kartoju – realūs skaičiai yra didesnis, nei oficialūs duomenys. Tas patas pasakytina apie Paryžių. Oficialiais duomenimis mieste – 30 infekcijos atvejų, o realybėje jų bus kelis šimtai ar net tūkstančiai. Il de Franse – šiaurės regione aplink Paryžių yra 300 atvejų, tad visame regione jų gali būti net kelios dešimtys tūkstančių.

Koronavirusas Milane

Ispanija ir Madridas

Ispanijoje padėtis panaši kaip Prancūzijoje – 1 200 užsikrėtimo atvejų ir 30 mirčių. Pasitelkus tuos pačius statistinius skaičiavimo metodus, galima teigti – šalyje veikiausiai bus apie 20 000 infekcijos atvejų.

Kokių priemonių turi imtis kiekviena valstybė?

Apie 20 proc. užsikrėtusiųjų reikia hospitalizuoti, 5 proc. būtina patalpinti į intensyviosios terapijos skyrių, o maždaug 2,5 užsikrėtusiųjų reikalinga labai intensyvi pagalba – ventiliatoriai ar ECMO (ekstrakorporinė membranos deguonis). Bėda, kad ventiliatorių ar ECMO taip lengvai nenusipirksi. Pavyzdžiui, prieš kelerius metus visoje Amerikoje buvo 250 ECMO aparatų. Taigi staiga susirgus 100 000 žmonių, daugelis norės pasitikrinti dėl viruso. Apie 20 000 teks hospitalizuoti, 5 000 reikės intensyviosios terapijos, o 1 000-iui reikės aparatų, kurių šiuo metu nėra pakankamai. Ir visa tai – tik 100 000 infekcijos atvejų, nekalbant apie kaukes. Pvz., JAV turi tik 1 proc. reikiamo kaukių skaičiaus, kurio reikėtų visiems sveikatos apsaugos darbuotojams. Tiesa, Japonija, Pietų Korėja, Honkongas ar Singapūras, Kinijos regionai aplink Ubėjų yra pasirengę suteikti ligoniams reikiamą pagalbą.


Ubėjuje ir Italijoje viskas prasidėjo gana panašiai. Ubėjuje per 10 dienų pastatė dvi ligonines, bet net ir tada jų buvo maža.

Tiek Ubėjus, tiek Italija skundėsi, kad žmonės tiesiog užplūdo ligonines ir juos teko guldyti koridoriuose, laukiamuosiuose...

Koronavirusas Milane

Ką turėtume daryti?

Tai – pandemija, to nepaneigsi. Tačiau mes galime sumažinti jos poveikį. Kai kurios šalys yra puikus pavyzdys. Bene puikiausias – Taivanas: šalis glaudžiai susijusi su Kinija ir vis tik joje mažiau nei 50 užsikrėtimo atvejų. Akivaizdu, kad visos prevencinės priemonės pasitvirtino – virusą pavyko pažaboti. Deja, daugeliui kitų valstybių to padaryti nepavyko ir dabar jos žaidžia kitokį žaidimą – sušvelninimą. Jų užduotis – pasistengti, kad virusas padarytų kuo mažiau žalos.
Jei kiek įmanoma sumažinsime infekcijos atvejų, mūsų valstybių sveikatos apsaugos sistemos galės veiksmingiau gydyti esamus ligos atvejus ir sumažinti mirtingumą. Jei laimėsime laiko, kažkuriuo metu pasieksime etapą, kai likusi visuomenės dalis galės pasiskiepyti ir taip sumažės rizika. Tad dabar mūsų tikslas – ne sumažinti užsikrėtimo atvejų, o juos atitolinti. Kuo daugiau atitolintų atvejų, tuo geriau gali funkcionuoti sveikatos apsaugos sistema, tuo mažesnis mirtingumas ir tuo didesnė dalis gyventojų galės pasiskiepyti.

Socialinis atsiribojimas

Mes galime imtis vieno paprasto, bet veiksmingo dalyko – socialinio atsiribojimo. Prisiminkime Uhaną – paskelbus karantiną, užsikrėtimo atvejų sumažėjo. Taip nutiko, nes žmonės mažiau vieni su kitais bendravo ir virusas neplito.

Dabartiniais moksliniais duomenimis, žmogui nusikosėjus, virusas plinta 2 m atstumu. Jei viruso lašeliai patenka ant žemės, jie nieko neužkrečia.

Sudėtingiau su paviršiais – ant metalinių, keramikinių ir plastikinių paviršių virusas išlieka iki 9 dienų. Tai reiškia, kad durų rankenos, stalai, lifto mygtukai gali tapti infekcijos židiniu. Vienintelis būdas sumažinti viruso plitimą – socialinis atsiribojimas, žmonių buvimas namuose kuo daugiau ir kiek įmanoma ilgiau, kol sumažės viruso epidemija.

Įprastai Epidemija kontroliuojama keliais etapais, pradedant laukimu ir pasiruošimu, baigiant [viruso] sunaikinimu. Deja, šiuo metu daugeliui etapų jau per vėlu, politikams tėra likusios dvi galimybės – neleidimas plisti ir sušvelninimas.

Neleidimas plisti reiškia, kad visi atvejai yra identifikuoti, suvaldyti, o sergantieji izoliuoti. Singapūre, Honkonge, Japonijoje ar Taivane tai puikiai pavyko.

Siekiant sušvelninti situaciją, reikalingas stiprus socialinis ribojimas, t. y. žmonės turi kuo mažiau sąveikauti vieni su kitais, kad sumažėtų viruso perdavimo lygis. Tai apima įmonių, parduotuvių, mokyklų uždarymą, karantino įvedimą ir pan. Kuo sunkesnė situacija, tuo didesnis socialinis atribojimas turėtų būti. Kuo anksčiau imamasi griežtų priemonių, tuo mažiau laiko reikia jų laikytis, tuo lengviau identifikuoti bręstančius atvejus ir tuo mažiau žmonių užsikrečia. Taip turėjo pasielgti Uhanas, taip pasielgti buvo priversta Italija, nes vienintelis būdas pažaboti plintantį virusą – uždaryti užkrėstus regionus ir užkirsti kelią plitimui.

Daugelio įmonių darbuotojai dirbs nuotoliniu būdu, iš namų, daugybė masinių renginių atidėta, kai kurie užkrėsti regionai patys izoliuojasi.

Koronavirusas Milane

Pakartokime priemones, kurių patartina imtis, siekiant pristabdyti viruso plitimą:

-Į karantino zoną galima atvykti tik dėl būtinų šeimyninių aplinkybių ar darbo reikalų.
-Karantino zonose reikia vengti žmonių judėjimo, išskyrus atvejus, kurių dėl būtinų priežasčių neįmanoma atidėti.
-Žmonėms su simptomais (karščiavimu, kvėpavimo takų infekcija) griežtai rekomenduojama likti namuose.
-Laikinai uždaromos švietimo įstaigos (mokyklos, universitetai...), sporto klubai, muziejai, slidinėjimo kurortai, kultūros ir socialiniai centrai baseinai, teatrai, kinai.
-Barų ir restoranų darbo laikas trumpinamas, juose tarp žmonų patartina palaikyti bent 1 m atstumą.
-Šokių klubus būtina uždaryti.
-Komercinė veikla turi būti vykdoma, palaikant 1 m atstumą tarp klientų. Jei tai neįmanoma, įstaigą būtina laikinai uždaryti. Bažnyčios gali būti atidarytos, jei garantuoja reikiamą atstumą tarp žmonių.
-Artimųjų ir draugų lankymas ligoninėse ribojamas.
-Turi būti skatinamas nuotolinis darbas iš namų.

Sporto renginiai, varžybos turi būti nukelti. Svarbūs renginiai gali vykti už uždarų durų.