Kaip skelbia SKY, Vienas pacientas nustatytas Bordo, kitas – netoli Paryžiaus. Apie nustatytus atvejus pranešė šalies sveikatos ministrė Agnes Buzyn. „Turime du atvejus, tikėtina, kad jų bus ir daugiau“, - sakė ji prancūzų žiniasklaidai.

Kaip skelbia laikraštis „Le Monde“, virusas Bordo diagnozuotas 48-erių iš Kinijos kilusiam prancūzui. Jis nugabentas į ligoninę po to, kai pasireiškė klasikiniai gripo simptomai. Skelbiama, kad virusas ligoniams nustatytas po to, kai viena moteris skrido į Paryžių pavartojusi vaistų, kurie slopina gripo simptomus, tad oro uosto patikrą ji praėjo.

A. Buzyn pranešė, kad Prancūzijoje ieškoma žmonių, turėjusių kontaktą su dviem virusu užsikrėtusiais asmenimis. „Dar kartą peržiūrime šių pacientų istoriją ir bandome susisiekti su žmonėmis, su kuriais jie bendravo. Šiandien pirmuosius atvejus nustatėme tikriausiai todėl, kad turime itin greitai rezultatus parodantį testą. Epidemiją reikia gesinti, kaip gaisrą – kuo greičiau surasti šaltinį“, - sakė ministrė bei pridūrė, kad apie Paryžiaus ligoninėje nustatytą pacientą informacijos kol kas negali pateikti.

Jungtinė Karalystė skelbia pradėjusi ieškoti 2 tūkst. žmonių, kurie atvyko iš viruso epicentro – Wuhano.

Šie atvejai paskelbti po to, kai pirmas ligos atvejis užfiksuotas JAV.

60-metė moteris gydoma Čikagos ligoninėje, jos būklė, kaip skelbiama, gera. Moteris teigia gruodį keliavusi į Kinijos miestą Uhaną, kuriame nustatytas viruso protrūkio epicentras. Sausio 13-ąją skrendant atgal į JAV, ligos simptomų dar nebuvo pastebėta.

DELFI primena, kad virusas Kiniją užklupo tuo metu, kai milijonai žmonių rengiasi keliauti šalies viduje arba į užsienį švęsti Kinų Naujųjų metų. Šventė prasideda šį savaitgalį. Koronaviruso protrūkio epicentru laikomas Uhano miestas izoliuotas. Už 70 km nuo jo esančio Huangango, kur gyvena 7,5 mln. žmonių, gyventojams taip pat nurodyta neišvykti iš miesto.

Pasak visuomeninio miesto televizijos kanalo pranešimų, Huangango miestas nuo ketvirtadienio vakaro stabdo viešojo transporto – autobusų ir geležinkelio – sistemos veiklą.

Naujasis koronavirusas, kuriuo taip pat užsikrėtė šimtai kitų žmonių, kelia nerimą dėl savo panašumo į ūminį kvėpavimo takų sindromą (SARS), 2002–2003 metais pareikalavusį žemyninėje Kinijoje ir Honkonge beveik 650 žmonių gyvybių.

Kaip ir SARS sukėlėjas, naujasis virusas gali būti perduodamas žmonių žmonėms, per kvėpavimo takus. Visoje Kinijoje naujuoju virusu jau užsikrėtė daugiau kaip 570 žmonių, daugiausia Uhane, kur kaip protrūkio židinys buvo identifikuotas jūros produktų turgus, kuriame būdavo nelegaliai pardavinėjami laukiniai gyvūnai.

Pirmas užsikrėtimo naujuoju virusu atvejis buvo patvirtintas gruodžio 31 dieną. Susirgimo atvejų jau užregistruota Japonijoje, Honkonge, Makao, Pietų Korėjoje, Taivane, Tailande ir Jungtinėse Valstijose. Uhane taip pat atšaukti dideli vieši Naujųjų metų renginiai. Šalies sostinės Pekino administracija taip pat paskelbė, jog dėl naujo viruso protrūkio grėsmės dideli naujametiniai renginiai atšaukiami.