JAV ir didžiojoje pasaulio dalyje vis dar kovojama su koronaviruso pandemija, o didžiojoje Kinijos dalyje pastarosiomis savaitėmis gyvenimas grįžo į savo vėžes. Miestuose nebereikalaujama laikytis socialinės distancijos, dėvėti kaukes, žmonės vėl eina į kino teatrus, sporto sales, lankosi turistinėse vietose, skelbia nytimes.com.

Kinijos atsigavimas po koronaviruso pandemijos buvo ypač ryškus per ilgiausias Kinijos visuomenins šventes – nuo spalio 1 iki spalio 7 d. Apie 673 mln., arba 46 proc. gyventojų, tą laisvą savaitę keliavo po Kiniją, išleido apie 69 mlrd. dolerių mini atostogoms, apsipirkimams, vestuvėms, giminaičių lankymui, rašė Kinijos žiniasklaida.

O Amerika ir dauguma Europos valstybių vis dar stengiasi pažaboti koronaviruso protrūkį ir atgaivinti ekonomiką po recesijos, darbų netekčių ir kt. sunkumų.

Liko mažiau nei mėnuo iki Amerikoje švenčiamos Padėkos dienos. Praėjusį trečiadienį JAV vyriausiasis infekcinių ligų ekspertas Anthony Fauci pabrėžė – amerikiečiai turi pasiaukoti, jei nori išvengti dar vieno infekcijos protrūkio.

Šalys jaučia stiprėjantį spaudimą ar ir dėl to, kad artėja žiema, kai dėl šalčio ir nusilpusio žmonių imuniteto gali vėl kilti didelio masto COVID-19 infekcijos protrūkių.

Tačiau Kinija gyvena visai kitokiomis nuotaikomis.

„Nebeatrodo, kad yra grėsmė ar pavojus gyvybei“, – teigė Siong Siaojan, dirbanti dažų gamykloje pietinėje Guangdongo provincijoje.

Neseniai moteris pirmą kartą po viruso pandemijos nuėjo į kino teatrą. „Kai išjungė šviesą, pajutau, kad grįžau į įprastą gyvenimą. Galėjau viską pamiršti ir pasinerti į savo dvasinį gyvenimą“, – pasakojo ji.

Prie įprasto gyvenimo grįžusi Kinija išsiskiria viso pasaulio ekonomikoje.

Tikėtina, kad Amerikos laukia ilga ir skausminga recesija, nes šią vasarą padaugėjus susirgimų, pakartotinai įvesti apribojimai. Visoje Europoje fiksuojami nauji infekcijos protrūkiai, o ir taip nusilpusi ekonomika patiria dar didesnį spaudimą. O Kinija pastaraisiais mėnesiais atsigauna, ima veikti gamyklos. Tiesa, šalies ekonomika dar nepasiekė iki pandemijos buvusio lygio, šalyje daugelis žmonių yra praradę darbą.

Vis tik padėtis stipriai skiriasi nuo pandemijos pradžios, kai Kinija buvo ligos plitimo epicentras, o autoritarinė jos valdžia suskubo įvesti griežtą karantiną. Visoje šalyje sustojo gyvenimas, ekonomika smuko į duobę, žmonės buvo priversti likti namuose, išskyrus tuos, kurie prekiavo būtinosiomis prekėmis.

Uhane gatvės buvo tuštutėlės, pravažiuodavo tik valstybinių tarnybų automobiliai ir maisto, prekių tiekėjų transportas. Ligoninės buvo perpildytos, nes visi, besiskundžiantys kosuliu ir temperatūra, kreipdavosi į medikus. Mieste tvyrojo baimė ir nerimas, sparčiai daugėjo mirštančiųjų, o gyventojai neįsivaizdavo, kada baigsis karantinas.

Nepaisant vėlavimo ir pradžioje valdžios padarytų klaidų, atsigavimas Kinijoje – griežtų priemonių sėkmingumo įrodymas. Po kelis mėnesius trukusių kelionių draudimo ir visų miestų gyventojų testavimo vietoje plintančių susirgimų praktiškai nėra, skelbia oficialūs duomenys. Kiek jie patikimi – nėra aišku. Nemažai ekspertų įtaria, kad Kinija tikruosius duomenis slepia, tačiau, kad koronaviruso atvejai nebėra fiksuojami masiškai – akivaizdu.

Daugelis Kinijos miestų organizuoja didesnio masto renginius, tiesa, su šiokiais tokiais apribojimais dėl dalyvių skaičiaus.

Visgi lankytojų „alaus mieste“ skaičius buvo ribojamas: lyginant su ankstesniais metais, jų buvo įsileidžiama tik 30 proc.

Personalas privalėjo dėvėti kaukes ir kas savaitę darytis koronaviruso testus, o lankytojams, prieš įleidžiant juos į šventę, buvo matuojama temperatūra, jie turėjo registruotis, – informavo Vokietijos spaudos žinių portalas RND.de.

Tačiau visos tos priemonės kinų susidomėjimo švente nesumažino, jos pradžioje Kinijos valstybinės medijos skelbė, esą, šįmet šventėje netgi apsilankys didesnis žmonių skaičius nei bet kada anksčiau. Festivalis žmonėms yra galimybė „grįžti į normalų gyvenimą ir susidaužti bokalais“, – komentavo Kinijos televizijos kanalas CCTV.

Neseniai į Šanchajuje vykusias žaidynes susirinko tūkstančiai entuziastų.

Daugelis žmonių grįžta prie įprasto gyvenimo su nedideliais pakitimais ir tikisi, kad blogiausia – praeityje.

Kinijos šiaurės vakarinėje dalyje esančiame Si mieste maisto pramonės srityje dirbanti Dzing Mingdžu neseniai vėl pradėjo keliauti ir pankyti sporto klubą. Per pastarojo meto kelionę į pietinį Kinijos regioną moteris sako suvokusi kelionių svarbą jos gyvenimą.

„Kelionės man atrodė savaime suprantamas dalykas. O kai jų neliko, supratau, kaip reikia jas branginti“, – teigė moteris.

Kinijos valdžia tikisi atgaivinti ekonomiką ir yra suinteresuota, kad žmonės grįžtų į darbus, vėl pradėtų keliauti ir pirkti. Tuo pačiu paisoma atsargumo – reikalaujama, kad kino teatrai, turistinės vietos veiktų tik puse pajėgumo. Prieš įeidami į bankus, restoranus ir kitas viešąsias vietas gyventojai privalo pasimatuoti temperatūrą ir pateikti įrodymų, kad yra sveiki, o pastaruoju metu nekeliavo ten, kur užfiksuoti nauji viruso židiniai.

Vakarų Kinijoje, Sindziango regione vis dar ribojamas keliavimas, rugsėjį šiame regione įvyko naujas koronaviruso protrūkis. Kinija vis dar praktiškai neįsileidžia užsieniečių, baimindamasi, kad jie gali atvežti virusą.

Pastaraisiais mėnesiais būta infekcijos protrūkių, bet kiekvienu atveju skubiai reaguota. Kai gegužę Uhanas pranešė apie 6 koronaviruso atvejus, miesto valdžia nutarė patikrinti visus 11 milijonų miesto gyventojų. O kai birželį Pekine užfiksavo naują židinį, valdžia staigiai įvedė dalį karantino apribojimų, kad suvaldytų protrūkį.

Praėjusi savaityę skelbta, kad Kinija ketina per penkias dienas atlikti testus daugiau kaip 9 mln. Čingdao uostamiesčio gyventojų, šiame mieste kilus nedideliam koronaviruso protrūkiui.

Tai buvo pirmas masinis testavimas po kelių mėnesių pertraukos. Kinija, kur atsirado naujasis koronavirusas, gana sėkmingai suvaldė epidemiją, kitaip nei daugelis kitų pasaulio šalių, kur tebegalioja karantinai ir fiksuojama daug naujų ligos atvejų. Spalio 11 d. šiaurės rytiniame Čingdao mieste, turinčiame 9,4 mln. gyventojų, buvo patvirtinti šeši koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejai. Protrūkis kilo ligoninėje, nurodė Čingdao savivaldybės sveikatos priežiūros komisija pirmadienį išplatintame pranešime. Penkiuose Čingdao rajonuose testai buvo atlikti „per tris dienas“, o viso miesto gyventojai patikrinti „per penkias dienas“, informavo komisija.

Kinija – ne vienintelė šalis, kurioje švelninami saugumo apribojimai. Pavyzdžiui, Taivane viruso plitimą suvaldė jau prieš kelis mėnesius. Tai tapo nacionaliniu pasididžiavimu ir penu didžiuliam šalies propagandos aparatui.

Valstybinė žiniasklaida akcentuoja – Kinijoje gyvenimas grįžta į įprastas vėžes, ir tai „yra ženklas, kad Kinija sumaniai tvarkėsi su viruso pandemija, ypač lyginant su JAV ir Vakarų valstybėmis, kuriose vis dar kyla didelių koronaviruso infekcijos protrūkių“. Apie Kinijos pranašumą Vakarų valstybių atžvilgiu nuolat trimituoja valstybinė šalies žiniasklaida.

Pastaruoju metu internete sklandė nuotraukos, kuriose – tūkstančiai kartu besimaudančių žmonių paplūdimio vakarėlyje Uhane. Pasigirdo nemažai kritikos, tačiau kinų komentuotojai suskubo ginti vakarėlio. Valstybinis leidinys „Global Times“ reakciją į nuotraukas pavadino elementariu pavydu.

Kinijos Užsienio reikalų ministerijos atstovo spaudai Džao Lidziano teigimu, pasaulis turėtų labiau atkreipti dėmesį į Kinijos pastangas suvaldyti koronaviruso protrūkį: „Tai atspindi Uhano ir Kinijos vyriausybės strateginę pergalę, kovojant su virusu“, – teigė jis.

Ekspertai įspėja – Kinijoje dar gali atsinaujinti COVID-19 epidemija, ypač atšalus orams ir žmonėms daugiau laiko leidžiant viduje.

„Jiems vis dar reikia būti atsargiems, – įspėjo Kinijos universiteto Honkonge Stanley Ho Infekcinių ligų centro direktorius Davidas Hui. – Nereikėtų skatinti masinių susibūrimų ir masinių švenčių.“

Kai kurie kinai nerimauja, kad visuomenė pernelyg atsipalaiduoja.

29 m. Čeng Ailin neseniai lankėsi Guangdonge, kalnuose. Pasak moters, ten buvo daug turistų, be to, dauguma žmonių nedėvėjo kaukių.

„Nebuvo kontrolės ir prevencijos priemonių, – sakė ji. – Koronaviruso atveju padariniai būtų didžiuliai, lauktų neapsakomo dydžio bėda.“

Uhane, kurio gyventojai pandemijos piko metu išbuvo 76 dienų karantine, daugelis žmonių džiaugiasi, galėdami palengva vaduotis iš patirtų sukrėtimų, vėl rengti didesnio masto susiėjimus su draugais ir giminaičiais.

28 m. Juki Liu, dirbanti užsienio prekybos įmonėje, dėl karantino nuo sausio iki vasario daugiausia dirbo iš namų. Ji tik gegužę pradėjo eiti į biurą.

Spalį ji su vyru dalyvavo vakarėlyje prie vandens Uhane, kuris sulaukė daug dėmesio. Moteris sakė, kad šventė paplūdimyje suteikė daug džiaugsmo ji jautėsi atsipalaidavusi, laisva.

„Tiesą sakant, beveik pamiršau epidemiją. Žmonės ištisai nečiaudėjo, nekosėjo, tad atrodė, kad susirinko sveiki žmonės“, – teigė ji.

Pekinas taip pat desperatiškai siekia pirmasis pristatyti vakciną nuo koronaviruso. Kelios įmonės jau vykdo paskutinį kuriamų vakcinų bandymų etapą. Nors vakcinos dar nepatvirtintos, jomis jau paskiepyti šimtai tūkstančių svarbių sektorių darbuotojų bei karių, Kinijos valdžiai naudojant pandemijos naratyvą siekiant parodyti šalies atsparumą ir komunistinės vyriausybės gebėjimą tvarkytis su krize.