Balandžio mėnesį religiniai šalies autoritetai uždraudė igumenui Sergijui, ultrakonservatoriškų pažiūrų Sredneuralske (centrinė Rusija) veikiančio moterų vienuolyno dvasiniam vadovui, viešai pamokslauti ir laikyti liturgines apeigas, nes jis atsisakė paklusti sveikatos apsaugą įtvirtinančioms taisyklėms. Derėtų priminti, kad koronaviruso sukeltos pandemijos laikotarpiu Rusijos vienuolynuose buvo užfiksuota nemažai COVID-19 atvejų, pranešė themoscowtimes.com.

Dvasiškas tėvas Sergijus išgujo iš Sredneuralsko vienuolyno teisėtus jo vyresniuosius ir nurodė kazokams apsupti bei saugoti objektą.

„Tėvas Sergijus tikrąja to žodžio prasme atėmė valdžią iš teisėtos vienuolyno vyresniosios“, – portalui 66.ru nurodė Jekaterinburgo vyskupijos įgaliotinis.

Dabar jis atsisako įsileisti žurnalistus ir nepriima iš vietos vyskupijos pasiųsto atstovo, turinčio pakeisti igumenę Varvarą, vyresniosios vienuolės pareigas Sredneuralske ėjusią nuo pat vienuolyno įkūrimo 2005 metais.

„Neketinu niekur trauktis. Turės išvaryti mane su policija ir Nacionaline gvardija“, – trečiadienį kalbėjo igumenas Sergijus.

Remiantis vyskupijos pateikta informacija, igumenė Varvara ir dar keletas vyresniųjų vienuolyną paliko geruoju, nesipriešindamos, mat siekė išvengti papildomų konfliktų, į kuriuos tėvas Sergijus ypač linkęs. Taigi, jam buvo duotas šansas susivokti, racionaliai viską apmąstyti.

Maskvoje susitelkę religiniai autoritetai pasmerkė tėvo Sergijaus veiksmus – vienuolyno užgrobimą, bet kaip jį atsiimti, nenumatė.

„Tokie veiksmai prilygsta tikram smurtui“, – naujienų portalui „Open Media“ sakė cerkvės atstovas Vachtangas Kipšidzė.

„Reikia tikėtis, kad kas nors iš jo kongregacijos kritiškai įvertins situaciją ir priims tinkamą sprendimą, užtikrinsiantį savo pačių saugumą ir dvasinę ramybę“, – sako jis.

Tėvas Sergijus yra žinomas kaip buvęs kelių visuomenės veikėjų nuodėmklausys. Viena iš tų veikėjų – Rusijos politikė, buvusi Krymo prokurorė Natalija Poklonskaja.

Dabar tėvui Sergijui tenka stoti prieš bažnytinį teismą dėl draudimo laikyti liturgines apeigas nepaisymo, o prieš pasaulietinį – dėl įtarimų kursčius neapykantą. Per pirmą šią savaitę įvykusį posėdį schiigumenas Sergijus apkaltino Rusų Stačiatikių Bažnyčios aukščiausiąjį vadovą patriarchą Kirilą tikėjimo išdavimu.