Po ketverius metus besitęsiančio konflikto, genčių kariuomenės, maištininkų ir Ugandos armijos susirėmimai peraugo į vietos karą, kuris mineralų turtingoje Afrikos širdyje nusinešė dviejų milijonų žmonių gyvybes.

Kaip pranešė JT pareigūnai, duobė, kurioje buvo suversti 38 sukapoti kūnai, tarp jų trylikos moterų ir keturių vaikų, šiauriniame Bunijos miesto rajone buvo aptikta penktadienį. Dar 37 kūnai po ketvirtadienį vykusių mūšių buvo rasti pietinėje miesto dalyje.

"Mūsų stebėtojai iš viso suskaičiavo 75 kūnus, bet tikrai buvo ir daugiau žuvusiųjų", - naujienų agentūrai "Reuters" KDR sostinėje Kinšasoje sakė JT pajėgų štabo pulkininkas Timas Wattsas.

Karas Konge kilo 1998-aisiais, kai Ruanda ir Uganda pradėjo remti sukilėlius, kovojančius su Kinšasos vyriausybe. Į pagalbą Kongo armijai karines pajėgas atsiuntė Zimbabvė, Angola ir Namibija. Šis konfliktas buvo pavadintas "Afrikos pasauliniu karu".

Praėjusią savaitę Kongo ir Ruandos prezidentai pasirašė taikos susitarimą, tačiau konflikte dalyvauja daugybė kitų grupuočių, todėl kyla daug abejonių, ar susitarimas nulems karo baigtį.

Pasak Ugandos, pernai iš šiaurės rytų Kongo ji atitraukė didžiąją dalį savo ginkluotųjų pajėgų. Susidaręs jėgos vakuumas įžiebė vietinio smurto protrūkį. Bunija yra mažiau nei už 50 kilometrų nuo valstybinės Ugandos ir KDR sienos.

T.Wattsas teigia, kad šiuo metu Bunijoje saugumą garantuoti pasitelkiant Ugandos armiją nėra idealu, bet tai yra "viskas, ką šiuo momentu galime padaryti".