Pirmasis Belgijos federalinės vaistų agentūros pareigūnų apsilankymas Belgijos Henos provincijoje esančioje gamykloje vyko pirmadienį. Iš gamyklos buvo paimta mėginių ir dokumentų, artimiausiomis dienomis „AstraZeneca“ fabrike laukiama daugiau patikrinimų.

Tyrimo pareikalavo Europos Komisija, reaguodama į abejones dėl „AstraZeneca“ paaiškinimo, kodėl Europos Sąjunga gaus mažiau vakcinų, nei žadėta. Britų ir švedų bendrovė tvirtina, kad Europos Sąjungai galės pristatyti tik 25 proc. žadėtų 100 milijono dozių, ko buvo tikimasi iki kovo pabaigos. Problemas bendrovė aiškina gamybos sutrikimais Belgijoje esančioje gamykloje, priklausančioje Prancūzijos gamtos mokslų įmonei „Novasep“. Tikimasi, kad Europos vaistų kontrolės agentūra vakcinai pritars jau penktadienį.

„AstraZeneca“ britų valdžią ramina, kad sugebės Jungtinei Karalystei pagaminti po du milijonus dozių per savaitę, ir 100 mln. dozių pažadą ištesės. Vakcina britų vaistų kontrolės institucijos buvo palaiminta dar gruodį.

Europos Komisija suabejojo bendrovės pasiaiškinimu dėl Europos Sąjungai skirtų vakcinų trūkumo ir nori sužinoti, ar kartais pastarosiomis savaitėmis skiepai, skirti Sąjungai, nebuvo nukreipti Jungtinei Karalystei.

Pagrindą oficialiam tyrimui padėjo ir „AstraZeneca“ tvirtinimai, kad neketina kompensuoti trūkumo Europos Sąjungai, perskirstydama vakcinų dozes, pagamintas Oksforde ir Stafordšyre.

Rekomenduoja skiepyti tik jaunesnius nei 65 metų žmones

Vokietijos skiepijimo komisija (STIKO) ketvirtadienį paskelbė rekomenduojanti „AstraZeneca“ vakcina nuo COVID-19 skiepyti tik jaunesnius nei 65 metų amžiaus žmones, nes nėra pakankamai duomenų apie jos veiksmingumą vyresnio amžiaus žmonėms.

Pasak komisijos, vakcina, kuri sukurta bendradarbiaujant su Oksfordo universitetu, turėtų būti naudojama tik asmenims „nuo 18 iki 65 metų amžiaus“, atsižvelgiant į turimus duomenis.

„Šiuo metu nėra pakankamai duomenų įvertinti vakcinos veiksmingumą 65 metų amžiaus ir vyresniems asmenims“, – pridūrė ji.

Išskyrus šį apribojimą, ši vakcina laikoma tinkama naudojimui, nurodo STIKO.

„AstraZeneca“ vakcina dar nėra patvirtinta plačiam naudojimui Europos Sąjungoje (ES), tačiau penktadienį ją turėtų patvirtinti Europos vaistų agentūra (EVA).

STIKO nepateikė išsamių duomenų apie klinikinius vakcinos tyrimus su vyresnio amžiaus žmonėmis, bet dvi žinomos Vokietijos žiniasklaidos priemonės anksčiau šią savaitę skelbė, kad vakcinos veiksmingumas vyresniems nei 65 metų amžiaus žmonėms nesiekia 10 proc.

Verslo dienraštis „The Handelsblatt“ pirmadienį, cituodamas neįvardytus šaltinius, pranešė, kad Berlynas įvertino, jog vakcinos efektyvumas vyresniems nei 65 metų žmonėms siekia tik 8 proc.

Tokius pranešimus griežtai atmetė „AstraZeneca“ ir Vokietijos sveikatos apsaugos ministerija.

„Klaidingas teiginys netampa tiesa vien todėl, kad yra kartojamas“, – trečiadienį teigė Vokietijos sveikatos apsaugos ministerijos atstovas ir pridūrė, kad visiems žinoma, jog „AstraZeneca“ bandymuose dalyvavo mažiau vyresnio amžiaus žmonių nei kitų gamintojų.

„Tačiau tai, kad efektyvumas yra tik 8 proc., yra nesuprantama ir, mūsų nuomone, klaidinga“, – teigė atstovas.

Be kita ko, „AstraZeneca“ šiuo metu yra įsivėlusi į ginčą su ES dėl to, kad bendrovė pareiškė, jog ji patieks tik ketvirtadalį vakcinos dozių, kurias pažadėjo pirmajam 2021-ųjų ketvirčiui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)