Antradienį Seimo priimtos įstatymų
uždrausti sovietinių simbolių naudojimą susirinkimuose sudavė smūgį ir taip ne itin sklandžiai besivystantiems Rusijos ir Lietuvos tarpusavio santykiams.

Maskvos reakcija buvo staigi: Rusijos Federacijos Tarybos vadovas Sergejus Mironovas tokius Vilniaus veiksmus pavadino „marazmu“, o Užsienio reikalų ministerijos atstovas Aleksandras Nesterovas sovietų ir nacių simbolikos sulyginimą pavadino bandymu paniekinti žuvusių kovoje su fašizmu žmonių atminimą.

Reaguojant į Seimo sprendimą, ketvirtadienį prie Lietuvos ambasados buvo surengta protesto akcija.

„Pasipiktinę visų tautybių tarybiniai žmonės pademonstruos Lietuvos neofašistams valstybės, kuri nugalėjo fašizmą, simboliką“, – buvo rašoma Komunistų partijos išplatintame kvietime dalyvauti pikete.

Borisoglebskio skersgatvyje, kur įsikūrusi ambasada, susirinko vos kelios dešimtys daugiausia pagyvenusių žmonių. Jiems vadovavę deputatai noriai kalbėjo prieš televizijos kameras, o senukai retkarčiais sušaukdavo „Gėda! Gėda!“ ir „Fašizmas nepraeis!“.

Kur kas įdomiau buvo skaityti iš anksto kažkieno atspausdintus plakatus, kuriuos protestuotojai laikė rankose. Ant vieno iš jų buvo lietuviškas užrašas: „Aš myliu savo Tėvynę – Tarybų Lietuvą!”

Vienas iš aktyvesnių senuku, kreipdamasis į žurnalistus, Lietuvą pavadino „Lietuvos Tarybine Socialistine Respublika, laikinai ir per klaidą atskirta nuo Rusijos bei pavadinta Lietuvos Respublika“. Sprendžiant iš plakato su užrašu „TSRS atkūrimo valanda artėja“, ši mintis protestuotojams buvo įskiepyta iš anksto.

Akcija truko vos 20 minučių, organizatoriai patys kreipėsi susirinkusius, ragindami ramiai išsiskirstyti. Jie taip ir padarė, lydimi budrių milicijos ir OMON pareigūnų žvilgsnių.