Pasak prezidento, lapkričio 24-osios susitarimas, užbaigęs penkis dešimtmečius trukusį konfliktą, yra „modelis, kaip užbaigti visame pasaulyje dar neišspręstus ginkluotus konfliktus“.

„Jis įrodo, kad tai, kas iš pradžių atrodo neįmanoma, atkakliai siekiant gali tapti įmanoma net Sirijoje, Jemene ar Pietų Sudane“, – sakė J.M.Santosas per premijos įteikimo ceremoniją Oslo merijos salėje, papuoštoje raudonomis, oranžinėmis ir baltomis rožėmis bei gvazdikais, šia proga atvežtais iš Kolumbijos.

Kai Kolumbijos žmonės referendume atmetė originalią taikos sutartį su marksistų judėjimo FARC partizanais, J.M.Santoso vyriausybė ir sukilėliai parengė naują tekstą ir pasirašė jį lapkričio 24 dieną. Ši sutartis užbaigia konfliktą, per kurį žuvo daugiau kaip 260 tūkst. žmonių, dar 45 tūkst. dingo, o beveik 7 mln. buvo priversti palikti savo namus.

„Kolumbijos taikos sutartis yra vilties spindulys pasaulyje, temdomame daugybės konfliktų ir didelės netolerancijos“, – pabrėžė laureatas.

Taikos procesas patyrė skaudų smūgį spalio 2-ąją, kai kolumbiečiai per referendumą nedideliu balsų skirtumu atmetė pirmąją taikos sutarties versiją.

Atrodė, kad po šio sprendimo J. M. Santosui nebeliko galimybių pelnyti Nobelio premiją, bet Norvegijos Nobelio komitetas penkiomis dienomis vėliau apstulbino pasaulį, kai paskelbė, kad apdovanojimas vis tiek atiteks Kolumbijos lyderiui, nes šios šalies žmonės atmetė taikos sutartį, bet ne taikos idėją.

„Tai rodo, kad taika nesukuriame per vieną dieną“, – penktadienį sakė Nobelio komiteto pirmininko pavaduotoja Berit Reiss-Andersen.

65 metų laureatas sakė, kad ši premija buvo „dangaus dovana“, suteikusi „didžiulį postūmį“ pastangoms pasiekti naują susitarimą su FARC.

„Žmonės Kolumbijoje tai interpretavo kaip tarptautinės bendruomenės mandatą nenuleisti rankų, toliau siekti taikos susitarimo“, – aiškino J. M. Santosas.

„Tai padrąsino mane, padrąsino mūsų derybininkus, bet ypač paskatino Kolumbijos žmones kovoti“ dėl naujos sutarties, pridūrė prezidentas.

Pataisyta taikos sutartis, papildyta opozicijos pasiūlymais, įpareigoja sukilėlius nusiginkluoti ir pertvarkyti FARC į politinį judėjimą.

Nobelio taikos premija šeštadienio popietę buvo įteikta Oslo rotušėje per ceremoniją, kurioje dalyvavo karališkosios šeimos nariai, Norvegijos vyriausybės pareigūnai, konflikto aukų atstovai ir buvusios dvi svarbios FARC įkaitės – Ingrid Betancourt ir Clara Rojas.

Nobelio premijos laureatui buvo įteiktas auksinis medalis, diplomas ir 8 mln. Švedijos kronų (824 tūkst. eurų) čekis. J. M. Santosas pažadėjo šiuos pinigus paaukoti nukentėjusiems nuo konflikto.