Šis aukštas tamsiaplaukis vaikinas matomas žvelgiantis į objektyvą savo vidurinės mokyklos 2004-ųjų laidos nuotraukoje, dėvintis baltą koledžo futbolo komandos uniformą, pažymėtą 16-uoju numeriu. Jo motina Arlene dirbo slauge, o tėvas Robertas Jamesas Holmesas - vadybininku vienoje programinės IT bendrovėje.

Nurodoma, J.Holmesas buvo itin gabus koledžo studentas.

Didžiausia mįslė - kodėl šis 24 metų doktorantas, kaip įtaria policija, praeitą penktadienį po vidurnakčio užsimaukšlino dujokaukę kino teatro salėje viename Denverio priemiestyje ir nušovė 12 žmonių, sužeidė dar dešimtis.

Nors socialiniai tinklai dabar atrodo esantys neatsiejama gyvenimo dalis, duomenų apie J.Holmesą nerasta jokiuose populiariausiuose portaluose, tokiuose kaip „Facebook“, „LinkedIn“, „MySpace“, „Twitter“, arba kur nors kitur internete. Jis arba niekada nebuvo ten prisiregistravęs, arba kruopščiai panaikino visus savo pėdsakus.

JAV gedima išpuolio Kolorado kino teatre aukų
San Diege, kuriame J.Holmsas užaugo, vienas senas kaimynas prisiminė jį kaip „drovų vaikiną... vienišių“, gyvenusį pamaldžioje šeimoje. Jis žaisdavo futbolą savojoje Vestvju vidurinėje mokykloje, taip pat mėgo bėgioti gamtoje.

Moksliuko išvaizda slėpė nelabai sėkmingai besiklojantį gyvenimą. J.Holmesui buvo sunku surasti darbą, nors 2010 metų pavasarį jis su pagyrimu baigė neurobiologijos studijas Kalifornijos universitete Riversaide, pasakojo jo kaimynas - elektros tinklų inžinierius pensininkas Tomas Mai.

J.Holmesas pernai buvo įstojęs į neurobiologijos doktorantūrą Kolorado universitete Denveryje, tačiau buvo nusprendęs mesti šias studijas, nurodė aukštosios mokyklos pareigūnai, kurie neįvardijo šio sprendimo priežasties. Vėliau paskelbtame universiteto pranešime sakoma, kad J.Holmesas nutraukė savo doktorantūrą šių metų birželį.

Dalyvaudamas papildomų studijų programoje Denveryje, J.Holmesas gegužę pristatė savo pranešimą apie mikroRNR biologinius žymenis per seminarą „Psichiatrinių ir neurologinių sutrikimų biologiniai pagrindai“.

Pagal akademinius pasiekimus šis studentas buvo „geriausias iš geriausių“, teigia Riversaido universiteto kancleris Timothy P.White'as.

Pasak jo, J.Holmesas savo studijose buvo sutelkęs dėmesį į tai, „kaip mes visi elgiamės“.

„Paradoksiška ir liūdna“, - pridūrė T.P.White'as.

Iš pažiūros J.Holmeso gyvenimas atrodė nepriekaištingas - jaunas, neriboto potencialo vyras. Nėra jokių nuorodų, kad jis kada nors būtų pakliuvęs į policijos akiratį.

JAV gedima išpuolio Kolorado kino teatre aukų
Tačiau kažkodėl šis gabus studentas ir ramus kaimynas netikėtai nusidažė raudonai plaukus ir pasivadino Džokeriu - žaliaplaukiu piktadariu iš filmų apie Betmeną, sakė Niujorko policijos komisaras Ray Kelly, kuris teigė buvęs informuotas apie šią bylą.

Pasak pareigūnų, J.Holmesas atėjo prie kino teatro vilkėdamas juodus drabužius, turėjo dujokaukę, balistinį šalmą, neperšaunamą liemenę ir antblauzdžius, juodas taktines pirštines, gerklės bei genitalijų apsaugas, pusiau automatinį šautuvą AR-15, lygiavamzdį šautuvą „Remington“ ir pistoletą „Glock“.

Policijos duomenimis, J.Holmesas savo išpuolį pradėjo sviedęs kelis dujų užtaisus į kino salę, turėdamas bilietą į naujausio filmo apie Betmeną „Tamsos riterio sugrįžimas“ naktinį seansą.

Kaip sakė vienas federalinės teisėsaugos pareigūnas, nepanoręs viešinti savo vardo, nes tyrimas tęsiasi, sakė kad J.Holmesas per pastaruosius du mėnesius įsigijo keturis šaunamuosius ginklus.

J.Holmesas nesikalba su policija ir paprašė skirti jam advokatą.

Policija nustatė, kad J.Holmeso butas yra užminuotas - jame pastebėtos ištemptos vielos ir stiklainiai su cheminėmis medžiagomis, pridūrė pareigūnas.

Penktadienio rytą policija išlydėjo įtariamojo tėvą iš jo šeimos namų San Diege. Motina liko viduje ir priiminėjo lankytojus, atvykusius paguosti šeimos.

San Diego policijos atstovė spaudai leitenantė Andra Brown prie įvažiavimo į Holmesų namų kiemą sakė žurnalistams: „Veikiausiai suprantate, kad Holmesų šeima labai dėl to nuliūdusi. Tai tragiškas atsitikimas, kuris visus užklupo netikėtai“.