Dėl to JAV ir Europos Sąjunga raginamos suteikti stambaus masto pagalbą ir pagaliau įvesti sankcijas, kuriomis taip ilgai grasino. Ką šia tema rašo užsienio spauda, apžvelgė portalas inopressa.ru.

„The Washington Post“ rašo, kad neįmanoma suprasti, kuri iš Ukrainoje įsiviešpatavusio politinio konflikto pusių pirmoji panaudojo jėgą, tačiau vis vien kaltina šalies prezidentą V. Janukovyčių, kuris „žengė žingsnį atgal“ nuo derybų su opozicija. Laikraštis Ukrainos valdžios ultimatumą bei sprendimą įtraukti specialiąsias pajėgas vadina „kvailais“.

Leidinio teigimu, tuo, kas vyksta Maidane, patenkintas tik Rusijos lyderis Vladimiras Putinas. „Jis atkakliai žaidžia žaidimą pagal principą „nugalėtojui atitenka viskas“, kuriuo siekia santykių su Europa ir JAV nenaudai pajungti Ukrainą Rusijos dominavimui“, - rašoma „The Washington Post“.

Įvykiams Kijeve skirtame straipsnyje teigiama, jog gatvės mūšiai įtikinamai įrodė, kad tuo atveju, jeigu V. Janukovyčius nesutiks vykdyti reformų, Ukraina taps nevaldoma. O Vakarų vyriausybėms „The Washington Post“ pataria pasiruošti įvesti sankcijas, kuriomis jau seniai grasinama.

„The Wall Street Journal“ tikina, kad situacija Ukrainoje paaštrėjo dėl Vakarų neveikimo, o ne atvirkščiai, „po Maidaną besivalkiojančių“ emisarų pastangomis, kaip tikina V. Putinas ir Rusijos Užsienio reikalų ministerija. „To, kas lapkritį prasidėjo kaip taikus proeuropietiškas judėjimas, degradavimas – ryškus pavyzdys, kas gali nutikti, jeigu Vakarai nesikiša“, - teigiama straipsnyje.

Leidinys primena, kad rytinės Europos Sąjungos šalys ragina suteikti finansinę paramą Ukrainai ir pasiūlyti kelią į narystę ES, tuo metu kai oficialūs Europos Sąjungos ir JAV asmenys ir toliau laikosi nuomonės, jog Ukraina privalo užsitarnauti tokias preferencijas, įgyvendindama reformas. „V. Janukovyčiaus sumetimai aiškūs: potencialus Rusijos kerštas už panašias reformas gerokai pranoks Vakarų „atlygio“ naudą“, - reziumuoja „The Wall Street Journal“.

Pats baisiausias scenarijus tampa realybe

„Ukrainos pavasaris“, atsidūręs radikalų įtakoje, pasidarė charakirį, todėl iš naujo prasideda skerdynės, rašo „El Mundo“ apžvalgininkas Francisco Herranzas. Straipsnio autorius įsitikinęs, kad Kijevo tragedija naudinga „rusofilui prezidentui Janukovyčiui“, kadangi „Vitalijaus Klyčko vadovaujama demokratinė opozicija atsidūrė visiškai už žaidimo ribų: Klyčko negalėjo ar nesugebėjo sutramdyti ultradešiniųjų pykčio“.

Laikraštis išveda paraleles tarp atsinaujinusių ginkluotų susirėmimų Kijeve ir pranešimų apie tai, kad Kremlius ruošiasi Ukrainai pervesti dar du milijardus dolerių (penkis milijardus litų), skirtų susidoroti su krize. Leidinys spėja, kad naujas čekis galėjo būti išrašytas gavus Kijevo pažadą, kad opozicijai nebus labai nuolaidžiaujama ir joks opozicijos premjeras paskirtas nebus. „Rusija dar kartą smogė skambų antausį Europos Sąjungai, kuri šiame konflikte patiria visišką pralaimėjimą“, - įsitikinęs straipsnio autorius.

O sprendžiant pagal žiniasklaidai nutekėjusius JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojos Victorios Nuland žodžius, „Valstybės departamentas leido suprasti, kad nepasikliauna Europos Sąjungos – tai yra, Vokietijos – gebėjimu sutramdyti Rusiją“. Jis norės pakartoti tai, kas prieš dešimtmetį buvo padaryta „oranžinės revoliucijos“ metu. Geostrateginė kova už Ukrainą dar nepasibaigė“, - įspėja „El Mundo“.

Tarptautinio „The Washington Post“ tinklaraščio autorius Maxas Fisheris įvardijo tris Kijevo tragedijos priežastis: tai mėginimas sugrąžinti 2004 metų Konstituciją, dar vienas paramos pervedimas, priminęs apie V. Janukovyčiaus ištikimybę V. Putinui, ir apgailėtina socialinė bei ekonominė situacija Ukrainoje.

„Susirėmimas už Maidaną prasidėjo. Pats baisiausias scenarijus, kuriuo nedrįso tikėti ir kuris yra ne kas kita,kaip Ukrainos Tiananmenis, tampa realybe“, - rašo filosofas Bernardas Henri Levy leidinyje „La Regle du Jeu“. Rašytojas tiesiai šviesiai kaltina Rusijos prezidentą prievartos provokavimu.

„Putinas netgi nelaukė Sočio Olimpiados pabaigos. Ir nusprendė neapsisunkinti formalumais ir diplomatinėmis atsargumo priemonėmis“, - rašo autorius ir ragina Prancūzijos sportininkus „boikotuoti Olimpines žaidynes, kol Maidane liejasi kraujas“.