JAV ir Jordanijos lėktuvai įvykdė papildomus aštuonis smūgius prieš IS Kobanės apylinkėse, o nuo antradienio jų buvo surengta iš viso 14.

Dar per 19 antskrydžių buvo bombarduojamos teritorijos netoli Kobanės, nurėdė JAV Centrinis štabas, koordinuojantis šias aviacijos operacijas ir Amerikos pajėgas Vidurio Rytuose.

„Esama ženklų, kad kurdų kovotojai tebekontroliuoja didžiąją dalį miesto ir tebesilaiko prieš ISIL(IS)“, – sakoma Centrinio štabo pranešime.

Tokia formuluotė buvo neįprasta Centrinio štabo pranešimams, kuriuose iki šiol būdavo pateikiamos tik glaustos santraukos apie aviacijos smūgius be jokių konkrečių mūšių įvertinimų arba užuominų, ar IS laimi, ar traukiasi.

„JAV centrinis štabas toliau atidžiai stebės padėtį Kobanėje“, – nurodoma pranešime.

Kobanė atsidūrė tarptautinės bendruomenės dėmesio centre, kurdų lyderiams desperatiškai prašant pagalbos, kai dėl tų kautynių apie 200 tūkst. pabėgėlių pasitraukė kitapus sienos į Turkiją.

Demonstracijos Turkijoje, per kurias Ankara buvo kaltinama nesugebanti imtis veiksmų, kad išgelbėtų tą kurdišką miestą, išprovokavo susirėmimus, per kuriuos žuvo bent 19 žmonių.

Per vėliausius smūgius Kobanės apylinkėse buvo sunaikinti penki ginkluoti automobiliai, IS atsargų sandėlys, viena vadavietė, logistikos kompleksas ir aštuonerios kovotojų užimtos kareivinės, nurodė JAV Centrinis štabas.

Per kitą reidą į pietvakarius nuo Rakos miesto buvo sunaikinti keturi ginkluoti automobiliai, o dar du – apgadinti.

JAV naikintuvai ir kiti orlaiviai toliau bombardavo taikinius Irake: po vieną ataką buvo surengta į šiaurės vakarus nuo Ramadžio, Mosule, ir į pietus nuo Kirkuko.

B. Obama: lengvos pergalės prieš IS nereikėtų tikėtis

JAV prezidentas Barackas Obama trečiadienį tarėsi su kariuomenės vadais dėl „sudėtingos“ kovos prieš džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ (IS), kai Amerikos kariškiai perspėjo, jog vien aviacijos smūgiai neužkirs kelio tai grupuotei užimti strategiškai svarbų Sirijos pasienio miestą.

Po susitikimo su aukščiausio rango kariškiais Pentagone, B.Obama sakė, kad lengvos pergalės prieš IS nebus, tačiau didėjanti tarptautinės koalicija yra pasiryžusi duoti atkirtį tai sunitų ekstremistų grupuotei, kontroliuojančiai dideles teritorijas Irake ir Sirijoje.

„Mūsų smūgiai tęsiasi, veikiant kartu su mūsų partneriais. Ši misija išlieka sudėtinga“, – B.Obama, supamas aukščiausių šalies karinių pareigūnų, aiškino žurnalistams.

„Kaip minėjau iš pat pradžių, tai nebus išspręsta per naktį“, – pridūrė jis.

B.Obama sakė, kad egzistuoja „platus konsensusas ne vien regione, bet ir tarp pasaulio valstybių, jog ISIL (IS) yra grėsmė pasaulio taikai, saugumui ir tvarkai, o jų barbariškam elgesiui turi būti duotas atkirtis“.

Vienas Pentagono atstovas anksčiau pateikė niūrų karinės padėties įvertinimą, sakydamas, kad vien JAV ir sąjungininkų aviacijos smūgiai negalės išgelbėti Kobanės miesto šiaurės Sirijoje, kurį šturmuoja IS džihadistai.

JAV vadovaujamos koalicijos lėktuvai smogia IS taikiniams kiekviena palankia proga, tačiau nesant gerai parengtų antžeminių pajėgų, su kuriomis būtų galima bendradarbiauti, bombardavimo iš oro rezultatai bus riboti, Pentagono atstovas kontradmirolas Johnas Kirby sakė žurnalistams.

„Vien smūgiai iš oro to nepadarys – neišspręs problemos, neišgelbės Kobanės miesto, – pažymėjo jis. – Mes tai žinome. Ir mes nuolat tai sakydavome.“

Galiausiai kurios nors „pajėgios“ antžeminės pajėgos – Sirijos sukilėliai arba Irako vyriausybės kariniai daliniai – turės įveikti IS, tačiau tam reikės laiko, sakė kontradmirolas.

J.Kirby skundėsi, kad „šiuo metu neturime pasiruošusių, pajėgių, veiksmingų partnerių ant žemės Sirijoje. Tai tiesiog faktas.“Kiti miestai taip pat gali atitekti džihadistams, kol neatsiras antžeminių pajėgų, pajėgų duoti jiems atkirtį, pabrėžė jis.