Saulės elektrinės projektas Subačiaus naftos terminale įgyvendintas per metus. Įrengiant jėgainę ant administracijos, katilinės, laboratorijos pastatų bei garažų komplekso stogų iš viso sumontuotas 731 saulės modulis. Bendras visų saulės modulių paviršių plotas sudaro apie 3.000 kv. m.

Subačiaus saulės elektrinės projektas į KN investicinius planus įtrauktas prieš metus, atsižvelgus į tuo metu smarkiai išaugusias energetinių resursų kainas, pažymima pranešime.

„Tuo metu, kaip ir daugelis kitų įmonių, ieškojome būdų, kaip sumažinti bendrovės išlaidas už energiją. Saulės elektrinė pasirodė pakankamai patraukli investicija, kuri gali atsipirkti per protingą laiką bei padėti veiksmingai valdyti elektros kainų augimo riziką.

Ne mažiau svarbi buvo ir šio projekto reikšmė tvarumui.

Nuo šiol Subačiaus terminalo metinis elektros energijos poreikis bus visiškai patenkinamas tik iš atsinaujinančių energijos išteklių pagaminta elektros energija“, - teigia Arnoldas Būga, Subačiaus naftos terminalo vadovas.

Bendrovė investuoti į tvarius elektros energijos gamybos būdus planuoja ir toliau. Apie 2,5 karto didesnę – 800 kW galios – saulės elektrinę iki 2024 m. vasaros planuojama įrengti ir KN naftos terminale Klaipėdoje. Tam prireiks apie 800 tūkst. eurų dydžio investicijos, rašoma pranešime.

Skaičiuojama, kad Subačiaus saulės elektrinės pagaminama elektros energija per metus anglies dvideginio emisijas leis sumažinti beveik 130 tonų, prilygstančias apie 4500 pasodintų medžių. Per 20 metų sąlyginai (turint 300 kW saulės elektrinę) neišmestos emisijos sudarytų apie 90 tūkst. pasodintų medžių.

Pagrindinė Subačiaus naftos terminalo paskirtis – ilgalaikis Lietuvos valstybės naftos produktų (degalų) saugojimas. Terminalas taip pat teikia naftos produktų krovos ir saugojimo paslaugas privatiems klientams ir įmonėms. Talpyklų parką sudaro 66 talpyklos, kurių bendras tūris – 338 tūkst. kub. m. Terminalą taip pat sudaro geležinkelio estakada, kurioje vienu metu galima aptarnauti 14 vagonų cisternų, moderni autocisternų pildymo aikštelė.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją