„Mes skęstame, tačiau skęsta ir visi kiti“, – sakė Simonas Kofė vaizdo kreipimesi, kuris antradienį buvo transliuojamas JT klimato konferencijoje Glazge. 12 000 gyventojų turinčiai šaliai kelia grėsmę dėl klimato krizės kylantis jūros lygis.

Jo šaliai ir kitoms žemai esančioms atolų valstybėms klimato kaita yra „mirtinas ir egzistencinis pavojus“, – pabrėžė ministras. Tuvalu padarinius jaučia jau šiandien, kitos pajus „tik po šimtų metų“. Tačiau galiausiai, anot S. Kofės, „visi pajus siaubingus šios globalios krizės padarinius“.

Įraše užsienio reikalų ministras pradžioje matyti iš arti su kostiumu ir varlyte stovintis priešais mėlyną ekraną. Tačiau kalbat kamera atitolina vaizdą ir tampa aišku, kad S. Kofė iki šlaunų stovi vandenyje prie Tuvalu krantų.

Ministras reikalavo klimato neutralumo visoms šalims iki šimtmečio vidurio, paramos klimato apsaugos srityje ir kad 1,5 laipsnio riba globaliam temperatūros kilimui apriboti liks „ranka pasiekiama“. „Mes tikimės, kad pasaulis susitvarkys“, – teigė ministras.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)