Nuo sekmadienio, kai Tahriro aikštėje prasidėjo protestai prieš M. Mursi, užfiksuoti mažiausiai 169 seksualiniai gaujų nusikaltimai, rašo guardian.co.uk.

Egiptas yra kupinas seksualinio priekabiavimo ir žmonės į jį nebereaguoja. Tačiau jo padaugėjo, - sakė moterų teisių aktyvistė Soraya Bahgat, viena iš organizacijos „Tahrir Bodyguard“, gelbėjančios moteris nuo užpuolikų, įkūrėjų. - Kalbame apie gaujų seksualinius nusikaltimus, pradedant moterų išrengimu nuogai ir tampymu ant žemės ir baigiant išžaginimais“.

Aktyvistai tvirtina, kad nuo sekmadienio mažiausiai viena moteris buvo išžaginta aštriu daiktu.

Tokie nusikaltimai buvo išplitę per protestus Tahriro aikštėje bent jau nuo 2011 metų revoliucijos, tačiau jie dar niekada nebuvo fiksuojami tokiais dideliais mastais.

„Ne visi nusikaltimai pranešami, nes daug žmonių vengia tai daryti, - sakė S. Bahgat. - Be to, niekas nenori teršti Tahriro šventumo“. 

Tipiškos atakos metu vyrai veržiasi per žmonių pilną aikštę, apsupdami moterį, kuri yra viena. Tuomet pradeda plėšti nuo jos drabužius, kol ši lieka nuoga. Kai kurias moteris vyrai išniekina rankomis.

„Staiga atsidūriau vidury, apsupta šimtų vyrų, kurių ratas vis siaurėjo ir siaurėjo, - savo patirtimi dalijosi viena moteris. - Tuo pačiu metu jie pradėjo mane visur liesti ir grabinėti. Po mano sijonu ir mano kelnaitėse atsirado daugybė rankų“.

Žagintojų apsupta moteris: mes vadiname tai pragaro ratu

„Mes vadiname tai pragaro ratu“, - sakė S. Bahgat, kuriai pačiai šią savaitę vos pavyko išvengti užpuolimo.

Nuo praėjusių metų lapkričio moterys gali sulaukti pagalbos. Aikštėje maždaug 15 žmonių grupėmis patruliuoja dvi gelbėtojų organizacijos - „Kovos su seksualiniu priekabiavimu operacija“ („Operation Anti-Sexual Harassment“, OpAntish) ir „Tahrir Bodyguard“.

Abiejų organizacijų taktika ir uniformos šiek tiek skiriasi, bet jų metodai iš esmės yra tie patys. Gelbėtojai stengiasi išvaduoti moteris nuo užpuolikų, kartais naudodami lazdas ir ugnies leistuvus. Tuomet aprengia auką drabužiais ir palydi į saugias patalpas netoliese, o kartais ir į ligoninę. Žinoma atvejų, kai gaujos mėgino išlaužti tokių patalpų duris, o kartais gelbėtojai būna užpuolami patys.

Neretai prie atakų prisijungia ir atsitiktiniai praeiviai. Tačiau visi aktyvistai tvirtina, kad dažniausiai moteris užpuola vyrų grupės, kurios masinių protestų dienomis ateina į aikštę turėdamos sąmoningą intenciją užpulti moterį.

„Tahriro aikštėje absoliučiai nėra jokių saugumo pajėgų, - aiškino S. Bahgat, kuri daugiau nebevadovauja minėtai organizacijai. - Atrodo, kad minia tuo naudojasi“.

Seksualinį priekabiavimą patyrė beveik visos Egipto moterys

Toks abejingumas būdingas ne tik Tahrirui. Seksualinis priekabiavimas tebėra toleruojama egiptiečių gyvenimo dalis. Vienas Jungtinių Tautų tyrimas, paskelbtas šį balandį, parodė, kad seksualinį priekabiavimą nurodė patyrusios 99,3 proc. Egipto moterų. 91 proc. sakė, kad dėl šios priežasties gatvėse jaučiasi nesaugiai.

Viena problema ta, kad seksualinis priekabiavimas Egipto teisėje nėra deramai apibrėžtas. Tai trukdo patraukti priekabiautojus teisinėn atsakomybėn. Antra priežastis, kad policija rimtai nevertina moterų pareiškimų, kurie surašomi pagal bendresnius persekiojimo ir užpuolimo įstatymus.

„Atvejai, kurie pranešami policijai, vertinami su pasibjaurėjimu, - sakė moterų teisių aktyvistė ir „OpAntish“ organizatorė Mariam Kirollos. - Jie nevertinami rimtai. Kai kuriais atvejais pranešimą rašančios merginos patiria net policininkų priekabiavimą“.

Tačiau kliūtys teisingumui prasideda dar net nepasiekus policijos nuovadų, nes praeiviai stengiasi pateisinti priekabiautojų elgesį.

„Žmonės sako: „Ach, jis buvo vargšas, jis nežinojo, ką daro“, - sakė L. Bahgat.

„Pirmiausia kaltinama pati moteris. Žmonės visuomet klausia, kuo ji buvo apsivilkusi“, - pažymėjo ji.