Legendinis valstybės veikėjas, kuriam dabar 98-eri, savo nuomonę išsakė gegužės 23 d. per konferenciją, surengtą Šveicarijoje, Davose, vykstančio Pasaulio ekonomikos forumo metu, skelbia „Business Insider“.

Prezidentaujant Richardui Nixonui, H. Kissingeris buvo atsakingas už įtampos mažinimo palaikant santykius su Kinija strategiją. Taip pat jis yra vienas žymiausių vadinamosios „realpolitik“ šalininkų pasaulyje.

„Derybos turi prasidėti per ateinančius du mėnesius, kol dar nėra įtampos ir neramumų, kuriuos bus nelengva įveikti. Idealiausiu atveju skiriamoji linija turėtų būti status quo ante atkūrimas“, – teigė H. Kissingeris.

„Tolesni kariniai veiksmai reikštų jau ne kovą už Ukrainos laisvę, bet naują karą su Rusija“, – pridūrė jis.

Buvęs JAV valstybės sekretorius nurodė, kad Rusija 400 metų yra svarbi Europos dalis, lemiamais laikotarpiais padedanti užtikrinti galios struktūros pusiausvyrą. Anot jo, Vakarams nederėtų stumti Rusijos į artimesnius santykius su Kinija.

„Viliuosi, kad ukrainiečiai pademonstruos išmintį, prilygstančią jų didvyriškumui,“ – sakė jis ir pridūrė, jog tinkamiausias Ukrainos statusas – neutrali buferinė valstybė, o ne visiškai integruota Europos dalis.

Be to, kalbėdamas forume buvęs valstybės sekretorius pareiškė, kad idėja Ukrainai išlaikyti neutralų statusą ir paversti šalį „tiltu“ tarp Rytų ir Vakarų nebeegzistuoja.

„Prieš aštuonerius metus, kai pasirodė Ukrainos svarstymų dėl stojimo į NATO, parašiau straipsnį, kuriame pabrėžiau, kad Ukrainai būtų gerai likti neutralių šalių grupėje, kuri taptų tiltu tarp Rytų ir Vakarų. Tačiau dabar ta idėja nustojo egzistavusi“, – sakė jis.

Ukraina griežtai atmeta pasiūlymus dėl savo žemių atidavimo.

Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Michailas Podoliakas buvusį JAV valstybės sekretorių H. Kissingerį pavadino „Davoso panikieriumi“.

„Taip pat lengvai, kaip siūlo Rusijai atiduoti dalį Ukrainos, ponas Kissingeris leistų pasisavinti Lenkiją ar Lietuvą. Gerai, kad apkasuose sėdintys ukrainiečiai neturi laiko klausytis „Davoso panikierių“ patarimų. Esame truputį užsiėmę, giname laisvę ir demokratiją“, – diplomatijos veterano žodžius tviteryje pakomentavo M. Podoliakas.

Praėjusią savaitę M. Podoliakas reikalavo visiško rusų karių išvedimo iš Ukrainos.

„Nesiūlykite mums paliaubų“, – rašė jis tviteryje. Jos esą neįmanomos be visiško Rusijos dalinių pasitraukimo.

Ukraina, anot M. Podoliako, nėra suinteresuota nauju Minsko susitarimu ir nauju karu po kelerių metų. Vėliausiai po Rusijos invazijos į Ukrainą „Minskas“ laikomas žlugusiu, rašė jis.

„Kol Rusija nebus pasiruošusi visiškai grąžinti užimtų teritorijų, mūsų derybų komandą sudarys ginklai, sankcijos ir pinigai“, – pažymėjo Volodymyro Zelenskio patarėjas.

Anot ekspertų, paliaubos dabar būtų naudingos Rusijai – ji tada galėtų pergrupuoti savo pajėgas.

Zelenskis: derybos su Rusija bus, klausimas – su kokiu Rusijos prezidentu

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad derybos su Rusijos vadovybe dėl karo užbaigimo tikrai bus, klausimas tik vienas – su kokiu Rusijos prezidentu, praneša portalas eurointegration.com.ua.

„Po karinės dalies bus taikos procesas, bus derybų stalas ir tikrai bus taika. Klausimas – su kuo Ukraina ves derybas, su kokiu Rusijos prezidentu. Tai priklauso ir nuo dabartinio Rusijos prezidento noro“, – sakė V. Zelenskis.

Jo nuomone, dabartinis Kremliaus šeimininkas nesuvokia, kas šiuo metu vyksta.

„Jis gyvena savo informaciniame pasaulyje, nesuprasdamas, kad Ukraina nesutiks daryti nuolaidų“, – teigė V. Zelenskis.

Anot Ukrainos prezidento, derybos su Vladimiru Putinu bus įmanomos, „kai jis grįš į tikrovę ir supras, kad žūsta daug žmonių. Tada bus galima pamėginti, jei dar nebus per vėlu, eiti diplomatiniu keliu būtent su šia Rusijos valdžia“, – pareiškė V. Zelenskis.

Jis pridūrė, kad, kruvinam karui tęsiantis, Ukrainos visuomenės noras vesti derybas „kasdien mažės“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)