Niūriai situaciją H. Kissingeris, esminis normalizuotų JAV ir Kinijos santykių kalvis, apibūdino Pekine vykstančioje konferencijoje apie dviejų ekonominių milžinių ateitį.

„Jei konfliktui bus leista plėstis nevaldomai, rezultatas gali būti net blogesnis nei tai buvo Europoje“, – „Bloomberg“ Naujosios ekonomikos forume sakė H. Kissingeris.

Pirmasis pasaulinis karas prasidėjo dėl palyginti nedidelės krizės, o šiandien ginklai yra kur kas galingesni“, – įspėjo buvęs legendinis diplomatas.

Kinija ir JAV jau pusantrų metų yra įsitraukusios į prekybos konfliktą. Nepaisant daugelio derybų ratų, abiem pusėms nepavyksta susitarti.

Diplomatiniame dvišalių santykių fronte įtampa taip pat kyla.

Pekinas ne kartą piktinosi JAV karinio jūrų laivyno operacijomis ginčijamoje Pietų Kinijos jūroje, Vašingtono kritika dėl masinio etninių uigūrų sulaikymo Kinijos Sindziango regione ir JAV Kongreso išreikštos paramos prodemokratiškiems protestuotojams Honkonge.

Henry Kissingeris

„Kinija yra didžiosios ekonomikos šalis, kaip ir mes. Taigi, mes visame pasaulyje neišvengiamai užminsime vienas kitam ant pirštų“, – sakė H. Kissingeris.

96-erių buvęs diplomatas tikino, kad Šaltojo karo metais tiek JAV, tiek ir SSRS vienu svarbiausių prioritetu buvo planas sumažinti branduolinių ginklų arsenalą.

Kita vertus, kadangi nesutarimai su Kinija visada buvo pasyvūs, o ne karinio pobūdžio, nėra struktūros, kuri leistų su Pekinu tvarkytis kaip su „karine galia“, tvirtino H. Kissingeris.

Jo teigimu, jei abi pusės matys „kiekvieną klausimą per tarpusavio konflikto prizmę“, tai gali būti „pavojinga žmonijai“.

H. Kissingerio nuomone, JAV–Kinijos prekybos derybos yra tik reikšmingesnių diskusijų apie tarpusavio konfliktus, įskaitant ir įtampą dėl Honkongo, „pakaitalas“.

Paklaustas, ar neramumai Honkonge gali būti naujo Šaltojo karo židiniu, H. Kissingeris sakė turinti vilties, kad šis „labai emocingas“ klausimas bus „išspręstas derybomis“.

Buvęs JAV prezidento Richardo Nixono valstybės sekretorius H. Kissingeris 1971 m. slapta skrido į Pekiną, kad pradėtų derybas dėl naujų santykių tarp Jungtinių Valstijų ir komunistinės Kinijos.

H. Kissingeris vis dar yra gerbiamas Kinijoje, kur juo rūpinamasi kaip aukščiausio rango pareigūnu. Pernai lapkritį Pekine H. Kissingeris susitiko su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu.