Sprendimą šios Centrinės Azijos valstybės parlamentas priėmė 103 balsais, prokurorams antradienį apkaltinus A. Atambajevą korupcija.

Šeši deputatai balsavo „prieš“.

Eksprezidentas įtariamas neteisėtu žemės pirkimu, vieno nusikaltėlio paleidimu ir kitokia korupcine veikla, parlamentui sakė generalinis prokuroras Otkurbekas Džamšitovas, kuris nurodė, kad šie incidentai prilygsta baudžiamiesiems nusikaltimams.

„Panaikinus A. Atambajevo neliečamybę prasidės tyrimas, – sakė jis. – Jei bus surinka jo kaltės įrodymų, bus iškelta baudžiamoji byla.“

Kirgizijos parlamentas yra lojalus A. Atambajevą pakeitusiam Sooronbajui Žejenbekovui, kuris anksčiau buvo savo pirmtako sąjungininkas, bet dabar tapo priešininku.

Galimas baudžiamasis 62 metų A. Atambajevo persekiojimas didina statymus užsitęsusiose grumtynėse dėl valdžios šioje skurdžioje buvusioje sovietinėje respublikoje.

A. Atambajevas, kuris prezidento poste dirbo nuo 2011 iki 2017 metų, trečiadienį pažadėjo „iki galo“ ginti savo garbę. Prie jo rezidencijos Koi Tašo kaime Tian Šanio prieškalnėje buvo susirinkę keli šimtai šalininkų.

Ilgai opozicijoje buvęs A. Atambajevas yra pirmasis Rusijos sąjungininkas Kirgizijos prezidento poste, taikiai perdavęs valdžią po 2005 ir 2010 metų revoliucijų.