Per 20 nepriklausomybės metų skurdžioje centrinės Azijos šalyje prezidento postas niekada nebuvo perduotas taikiai. Iki šiol rinkimai buvo tik formalus procesas, o buvę du prezidentai nuversti per revoliucijas. Tad šiandien rinkimai Kirgizijoje – istoriniai. Dabartinė šalies vadovė pasiryžusi šių metų pabaigoje perleisti postą laimėtojui ir taip šalyje pradėti demokratijos tradiciją. Favoritu laikomas buvęs premjeras Almazbekas Atambajevas – Maskvos remiamas nuosaikių pažiūrų politikas ir turtingas verslininkas. Jis, padidinęs varganus atlyginimus ir pensijas, žmonių akyse dabar – socialinę gerovę užtikrinantis kandidatas.

„Manau, žmonės pavargo nuo politinių kovų, o su Dievo pagalba, prasidės stabilumo periodas, kai žmonės dirbs taikiai ir nereikės galvoti apie rinkimus ir kiekvienais metais nusivilti. Kirgizijai reikia pradėti dirbti“, – kalbėjo kandidatas į prezidentus Almazbekas Atambajevas.

Pagrindiniai jo varžovai – du nacionalistai, vienas – 3 kartus šalies biliardo čempionas, siekiantis sugrąžinti daugiau galių prezidentui, kitas – profesionalus boksininkas, žiniasklaidai pasakęs, jei rinkimai nebus sąžiningi – sukils milijonai. Baiminamasi, kad šie kandidatai gali sutrikdyti trapią šalies pusiausvyrą po praeitų metų neramumų, kai šalies pietuose dėl etninių ginčų buvo nužudyta šimtai mažumą sudarančių uzbekų. Skurdūs pietūs dabar palaiko nacionalistus, o A. Atambajevą – prorusiška industrinė šiaurė.

„Balsavau už tvarką ir stabilumą. Turime daug problemų: grėsmės iš šalies, vidaus sunkumai, teroristai, ekstremistai“, – sunkumus, su kuriais susiduria Kirgizija, vardino Biškeko gyventojas Konišbekas Aiaskarovas.

Šalies stabilumu domisi ne tik gyventojai, bet ir kaimyninė Kinija bei Jungtinės Valstijos su Rusija, abi Kirgizijoje turinčios karines bazes, o Jungtinėms Valstijoms Kirgizija labai svarbi kovos su Talibanu partnerė.

Skurdžios pietinės Kirgizijos dalies palaikomi nacionalistai surinko po 15 procentų balsų. Nors tarptautiniai stebėtojai pranešė didelių pažeidimų nepastebėję, vienas iš nacionalistų tvirtina, kad pažeidimų mastas per šiandienos rinkimus neturi precedento.