Kirgizijos prezidentas Almazbekas Atambajevas sakė JAV valstybės sekretorės pavaduotojui Robertui Blake'ui, kad Vašingtono už naudojimąsi Biškeko oro uosto kasmet mokami 150 mln. dolerių neatperka dėl to kylančių grėsmių.

"Galbūt jie pagalvos, kad Almazbekas Atambajevas taip elgiasi spaudžiamas Rusijos", - sakė buvęs premjeras kuris praeitą mėnesį buvo išrinktas vadovauti Afganistano pašonėje esančios neramios Centrinės Azijos šalies prezidentu.

"Taip nėra, - pažymėjo jis. - Norime pertvarkyti Manasą į visiškai civilinį oro uostą. Na, o laikyti bazę už 150 mln. dolerių šiek tiek pavojinga. Ne šiek tiek, o labai pavojinga."

Ši buvusi Sovietų Sąjungos Centrinės Azijos respublika yra vienintelė šalis, kurioje veikia tiek Rusijos, tiek JAV karinės bazės, o šis faktas atspindi pastaruoju metu paaštrėjusią konkurenciją tarp Maskvos ir Vašingtono šiame energetikos turtingame regione.

Kirgizija jau 2009 metais grasino nedelsiant uždaryti JAV bazę po to, kai pasirašė sutartį su Rusija dėl didelės finansinės paskolos.

Vėliau tais pačiais metais Vašingtonas susitarė su Kirgizijos vyriausybe dėl bazės nuomos pratęsimo už didesnį mokestį.

Vadinamasis Manaso tranzito centras įsikūręs civiliniame oro uoste prie sostinės Biškeko.

NATO planuoja iki 2014 metų pabaigos išvesti iš Afganistano visus savo karius, tačiau ši bazė tebėra gyvybiškai svarbi pajėgų aprūpinimo operacijoms, ypač dėl pastaruoju metu padidėjusios įtampos tarp JAV ir Pakistano.

A.Atambajevas sakė, kad Vašingtonas galės naudotis oro uostu ne kariniams tikslams, jeigu bendradarbiaus su Maskva bendrame projekte, siekiant paversti Manasą moderniu transporto centru.

"Arba amerikiečiai išvyks 2014 metais, arba kartu su Rusija jie pavers Manasą bendru civilinio transporto oro uostu", - prezidentas pareiškė žurnalistams.