Pastaraisiais mėnesiais Ukrainoje žuvo dešimtys Vidurinės Azijos šalių piliečių, pasak vietos žiniasklaidos, dauguma jų prisijungė prie Rusijos kariuomenės ar privačios karinės grupuotės „Vagner“.

Kirgizijos sostinės Biškeko teismas antradienio vakarą paskelbė pripažinęs samdiniu buvusį 32 metų vyrą kaltu ir nuteisė kalėti 10 metų.

Teismas nustatė, kad vyras, neigęs dalyvavęs karo veiksmuose, pernai nuo birželio iki lapkričio mėnesio buvo rytiniame Ukrainos Donbaso regione, jam per mėnesį buvo mokama po 180 tūkst. rublių (2 250 JAV dolerių) ir pažadėtas Rusijos pasas.

Anksčiau niekur nedirbęs iš Kirgizijos Džalalabato srities kilęs kaltinamasis buvo Maskvoje, kai prisijungė prie vadinamosios Luhansko liaudies respublikos, Rusijos remiamų separatistų regiono Rytų Ukrainoje, pajėgų.

Žmogaus teisių organizacijos „Kylym Shams“ vadovė Gulšayr Abdirasulova trečiadienį naujienų agentūrai AFP sakė, kad tai pirmasis Kirgizijos pilietis, nuteistas už tai, kad buvo samdiniu kare Ukrainoje.

Migrantai iš Vidurinės Azijos ir toliau vyksta į Rusiją, būdami nepasiturintys, toli nuo savo šalies, kalbantys rusiškai, jie tapo prioritetiniais Rusijos kariuomenės ir samdinių grupuotės „Vagner“ taikiniais. Vidurinės Azijos vyriausybės, tradiciškai Rusijos sąjungininkės, ne kartą ragino savo piliečius nedalyvauti kare Ukrainoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją