Jis dar pabrėžė, kad Kipro suvienijimo sutartyje turi būti numatytas maždaug 30 tūkst. turkų karių išvedimas iš šios Viduržemio jūros salos šiaurinės dalies.

Tačiau Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas interviu televizijai pareiškė, kad apie visišką kariuomenės išvedimą „negali būti kalbos“.

R. T. Erdoganas sakė, kad jo šalis turi ir toliau garantuoti Kipro saugumą, net pasiekus susitarimą dėl padalintos salos suvienijimo.

Anot jo, visiškas turkų pajėgų išvedimas būtų įmanomas, jeigu tą patį darys ir Graikija, turinti nedidelę karinį kontingentą graikiškoje Kipro dalyje.

„Mes toliau laikomės pozicijos... kad privalome susitarti dėl Turkijos kariuomenės išvedimo“, – N. Anastasiadis sakė žurnalistams Ženevoje, kurioje nuo pirmadienio vyksta derybos dėl salos suvienijimo.

Pasak jo, derybos Ženevoje suteikė vilties, kad susitarimas gali būti pasiektas.

„Einame vilties teikiančiu keliu“, – sakė Kipro graikų lyderis žurnalistams po susitikimo su Kipro turkų lyderiu Mustafa Akinci ir Graikijos, Turkijos bei buvusios Kipro kolonijinės valdytojos Didžiosios Britanijos diplomatijos vadovais.

Tuo tarpu R. T. Erdoganas buvo nusiteikęs labiau pesimistiškai.

Pasak jo, Kipro turkai „dirba intensyviai ir nuoširdžiai“, tačiau graikų Kipro Respublika ir Atėnai „vis dar turi kitokių lūkesčių“.

Graikija, savo ruožtu, nemato susitarimo galimybės, jeigu saloje liks Turkijos „okupacija“.

„Teisingas (suskaldymo) sprendimas reiškia, pirmiausia, kad pašalinama jo priežastis, būtent – okupacija ir okupantų pajėgų buvimas“, – sakė Graikijos užsienio reikalų ministras Nikas Kocijas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)