Švietimo ministerija anksčiau elektroniniu laišku nurodė vidurinių mokyklų mokytojams „išplėšti 36 puslapį prieš atiduodant vadovėlį mokiniams“. Ši instrukcija buvo paviešinta socialinėje žiniasklaidoje.

Po viešos kritikos dėl šios instrukcijos, ką daryti su puslapiu, kuriame Atatiurkas vadinamas „didžiausiu Turkijos didvyriu“, ministerija nusprendė visiškai pašalinti anglų kalbos vadovėlį iš programos.

Ministerija gynė savo sprendimą motyvuodama tuo, kad Atatiurkas nebuvo tas lyderis, kurį reikėtų girti. „Todėl negalima priimti vadovėlių, propaguojančių ar net giriančių jo asmenybę bei „lyderystę“, – sakoma ministerijos pranešime.

„Atatiurko vardas yra tiesiogiai susijęs su nusikaltimais žmoniškumui, tokiais kaip armėnų genocidas, jį vienareikšmiškai smerkia mūsų šalis, JAV, Prancūzija ir daugelis kitų“, – sakoma pranešime. Ministerija tvirtina, kad šiuolaikinis ugdymas grindžiamas „pagarba žmogaus teisėms ir nesileidžia į kompromisus, kuriais siekiama pagražinti tokius istorinius nusikaltimus“.

Niyazi Kizilyurekas, vienintelis Europos Parlamento narys turkas iš Kipro, pasmerkė tokį žingsnį, „kurį gali padaryti tik totalitarinis režimas“. „Neseniai matėme, kaip Turkijos vyriausybė kišasi į istorijos mokymą Kipro turkų mokyklose“, – sakė europarlamentaras.

„Deja, abiejose bendruomenėse švietimo sektorius yra anachronistinis, o dėl šio kišimosi tampa dar blogesnis“, – pridūrė N. Kizilyurekas.

Turkijos pajėgos užgrobė šiaurinį Kipro trečdalį 1974 m. reaguodamos į nepavykusį perversmą Nikosijoje, kuriuo buvo siekiama suvienyti salą su Graikija.

Kipro Respublika, dauguma jos gyventojų yra Kipro graikai ir ji nuo 2004 metų yra Europos Sąjungos narė, veiksmingai kontroliuoja pietinius du trečdalius salos.

Tik Ankara pripažįsta Šiaurės Kipro Turkų Respubliką.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)