„Kipro vyriausybė griežtai smerkia naują neteisėtą Turkijos gręžimo veiklą, vykdomą į rytus nuo Kipro“, – pareiškė šalies prezidentūra.

Pasak Kipro, antrasis bandymas buvo atliekamas prie Karpazo pusiasalio salos šiaurės rytuose, o šis bandymas prisidėjo prie „nuolatinio Turkijos pažeidimų eskalavimo“.

Ankara išsiuntė antrąjį laivą „Yavuz“ vykdyti tiriamąją veiklą Kipro rytinėje dalyje.

Gegužės mėnesį į išskirtinę ekonominę zoną vakaruose įplaukė Turkijos laivas „Fatih“.

Manoma, kad regione, esančiame netoli salos, yra daug gamtinių dujų telkinių, dėl kurių varžosi Turkija ir ES valstybės narė Kipras.

Pirmieji Turkijos gręžimo bandymai paskatino ES lyderius birželį įspėti Ankarą apie „tikslines ir tinkamas“ sankcijas, jei ji nesustabdys „neteisėtos veiklos“.

Kipro vyriausybė pirmadienį pareiškė, kad „Turkija ir toliau pažeidinėja tarptautinę teisę... nepaisydama Europos Sąjungos ir tarptautinės bendruomenės raginimų“.

Ankara teigia, kad jos veiksmai atitinka tarptautinę teisę ir kad gręžimo darbai vyksta kontinentiniame šelfe.

Kipras yra pareiškęs, kad ginčas gali būti išspręstas tik atnaujinus derybas, skirtas pasiekti taikos susitarimą tarp Turkijos užimtos šiaurės ir tarptautiniu mastu pripažįstamos Nikosijos vyriausybės.

Kipras yra išdavęs arešto orderius laivo „Fatih“ įgulos nariams, kaltindamas šį laivą pažeidus Kipro Respublikos suverenios teritorijos ribas.

Turkija priešinasi vienašališkai Kipro žvalgybos veiklai ir teigia, kad turkų kipriečiai turi teisę į dalį prie salos krantų esančių išteklių.