Jo varžovas antrame rate buvo komunistų remiamas Stavros Malas. Jam atiteko 42.5 proc. balsų.

N. Anastasiades buvo laikomas favoritu, kuris aiškia persvara laimėjo pirmąjį balsavimą, tačiau, priešingai nei tikėtasi, negavo absoliučios balsų daugumos.

N. Anastasiades per praėjusį sekmadienį vykusį pirmąjį balsavimą laimėjo 45,4 proc. balsų, o S. Malas - tik 27 proc. balsų.

Rinkimų nugalėtojui atiteko atsakomybė už šalį, kuri kenčia nuo didžiausios ekonominės krizės per keturis dešimtmečius, kai nedarbas siekia rekordinį lygį - 15 proc.

Buvo prognozuojama, kad šiame rinkimų rate rinkėjai bus pasyvesni nei vasario 17 dieną, kada jų aktyvumas siekė 83 proc.

D.Grybauskaitė pasveikino išrinktąjį Kipro vadovą

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė pasveikino išrinktąjį Kipro vadovą, opozicinės dešiniųjų partijos "Disy" lyderį N. Anastasiades su pergale šalies prezidento rinkimuose.

"Naudodamasi proga, taip pat kviečiu Jus jums patogiu laiku apsilankyti Lietuvoje. Kitais metais sukaks dešimt metų, kai esame partnerės Europos Sąjungoje, todėl toks vizitas ne tik leistų apžvelgti mūsų šalims ir Europai aktualius klausimus, bet ir būtų gera proga aptarti dialogo ir bendradarbiavimo tolesnio stiprinimo galimybes", - rašoma prezidentės sveikinimo laiške.

Lietuvos vadovė išrinktajam Kipro prezidentui palinkėjo sėkmės ir tvirtybės einant pareigas.

Šie rinkimai laikomi vienais svarbiausių nuo 1960 metų, kai sala paskelbė nepriklausomybę nuo Didžiosios Britanijos. Ne taip, kaip per ankstesnius rinkimus, šį kartą didžiausias dėmesys buvo skiriamas ekonomikai, o ne susivienijimo pastangoms. Rinkimuose, kuriuos atidžiai stebėjo ES sostinės, N.Anastasiadis varžėsi su S. Malas, kurį remia komunistų partija "Akel", valdanti per salos ekonomikos nuosmukį.

Euro zonos finansų ministrai atidėjo sprendimą dėl maždaug 17 mlrd. eurų finansinės pagalbos paketo sąlygų, kol Kipre baigsis prezidento rinkimai.

N.Anastasiades turės patvirtinti labai reikalingą finansinės pagalbos paketą šiai prie finansinio žlugimo slenksčio atsidūrusiai Europos Sąjungos valstybei.