Prieš pusmetį sulaikytos i Cheng Le oficialiu areštu praėjusį penktadienį prasidėjo oficialus kriminalinis tyrimas.

„Australijos vyriausybė reguliariai aukštais lygiais reikšdavo rimtą susirūpinimą p. Cheng sulaikymu, įskaitant jos gerovę ir sulaikymo sąlygas“, – sakoma australų ministrės Marise Payne pareiškime.

„Tikimės, kad bus laikomasi elementarių teisingumo, sąžiningų procedūrų ir žmogiško elgesio standartų pagal tarptautines normas“, – pridūrė ji.

Kinijos užsienio reikalų ministerija patvirtino Cheng Lei areštą ir nurodė, kad jos teisinės teisės „visapusiškai užtikrinamos“.

„Tikimės, kad Australija nuoširdžiai gerbs Kinijos teismų suverenumą ir susilaikys nuo bet kokio kišimosi į Kinijos įstatymais paremtą bylų nagrinėjimą“, – per eilinę spaudos konferenciją sakė ministerijos atstovas Wang Wenbinas.

Kaltinimai, už kuriuos gali grėsti įkalinimas iki gyvos galvos ar net mirties nuosprendis, yra labai neįprasti Kinijos valdančiosios Komunistų partijos griežtai kontroliuojamų žiniasklaidos priemonių darbuotojams. Britų žiniasklaidos priežiūros tarnyba OFCOM praėjusią savaitę atėmė iš CGTN transliavimo Jungtinėje Karalystėje licenciją dėl redaktoriaus kontrolės trūkumo ir tiria skundus, kad ji rodė prievarta išgautus politinių bylų įtariamųjų prisipažinimus.

Įtariama, kad Cheng Lei arešto priežastis yra dvišalių santykių prastėjimas po Australijos paraginimo atlikti nepriklausomą tyrimą dėl koronaviruso pandemijos kilmės.

Cheng Lei du mažamečiai vaikai yra su šeimos nariais Melburne Australijoje.

Mėnuo prieš Cheng Lei sulaikymą rugpjūčio 13 dieną Australija įspėjo savo piliečius dėl savavališko sulaikymo rizikos Kinijoje. Pekinas šį įspėjimą vadino dezinformacija.

Prieš rugsėjį išvykdami iš Kinijos paskutiniai du šioje šalyje australų žiniasklaidai dirbę žurnalistai buvo kinų pareigūnų apklausti dėl Cheng Lei.

Australija kritikavo Kiniją už kinų ir australų rašytojo, romanų apie šnipus autoriaus Yang Hengjuno apkaltinimą šnipinėjimu. Jis yra sulaikytas nuo 2019 metų sausio.

Pernai Kinijoje mirti buvo nuteistas australas Karmas Gilespie, septyneriais metais anksčiau sulaikytas ir apkaltintas bandymu įlipti į tarptautinio reiso lėktuvą su daugiau kaip 7,5 kg metamfetamino. Kai kurie stebėtojai įtaria, kad toks griežtas nuosprendis, paskirtas praėjus tokiam ilgam laikotarpiui po nusikaltimo, yra susijęs su minėtu dvišaliu ginču.

Cheng Lei buvo CGTN laidos „BizAsia“ vedėja. Ji gimė Kinijoje ir dirbo Australijoje, finansų srityje, o paskui grįžo į Kiniją ir 2003 metais pradėjo žurnalistės karjerą CCTV Pekine.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)