Kelias valandas tikroji gydytojo Li Wenliango būklė nebuvo aiški, po to, kai ankstesni pranešimai apie jo mirtį kinų socialinėje žiniasklaidoje buvo ištrinti ir pakeisti žinutėmis, esą jis gydomas. Apie trečią valandą ryto Pekino laiku Uhano centrinė ligoninė pranešė, kad Li Wenliangas mirė „žlugus visoms pastangoms išgelbėti jo gyvybę“.

„Li Wenliangas, mūsų ligoninėje dirbęs oftalmologas, užsikrėtė virusu, kovodamas su koronaviruso protrūkiu“, – kinų socialinėje platformoje „Weibo“ paskelbė ligoninė. Kaip praneša kinų žiniasklaida, gydytojui buvo 34-eri.

Gydytojas iš Uhano išgarsėjo gruodį, kai socialinėje žiniasklaidoje perspėjo apie ligą, panašią į SARS. Po kelių savaičių virusas sukėlė epidemiją, susargdindamas daugiau nei 25 000 žmonių, paralyžiuodamas keliones visoje Kinijoje ir priversdamas įvesti masinį karantiną Uhane, mieste, turinčiame per 10 milijonų gyventojų.

Bet praėjus kelioms dienoms po Li Wenliango perspėjimo socialinėje žiniasklaidoje, jis sulaukė priekaištų iš policijos dėl neva gandų skleidimo internetu. Kiek vėliau jis paskelbė per socialinę žiniasklaidą, kad yra infekuotas koronavirusu.

Penktadienį, reaguodamas į kilusį pasipiktinimą, Kinijos aukščiausiasis drausminis organas, Nacionalinė priežiūros komisija, pranešė siunčianti grupę specialistų į Uhaną ištirti „iš žmonių gautų pranešimų, susijusių su gydytoju Li Wenliangu.“ Tam pritarė komunistų partijos centro komitetas, vadovaujamas prezidento Xi Jinpingo.

Li Wenliango perspėjimas ir policijos priekaištai iškėlė klausimų, ar komunistų partijos valdžia galėjo daug anksčiau imtis priemonių sustabdyti viruso plitimą. Vyro mirtis pakurstė painų, prieštaringą epizodą, kuris tik sustiprino interpretaciją, esą kinų pareigūnams labiau rūpėjo žinutės surežisavimas, nei aiški naujausia informacija apie su virusu susijusią situaciją.

„Sukilkim!”

Leidinys, susijęs su kinų valstybine žiniasklaida, pranešė apie gydytojo mirtį per socialinius tinklus, bet netrukus šie pranešimai buvo ištrinti ir pakeisti kitais: gydytojas dar gyvas. Galiausiai po kelių valandų ligoninė, kurioje jis dirbo, oficialiai pranešė, kad jis mirė.

Kinų piliečiai apkaltino vyriausybę, kad ši slėpė tiesą, pramanydama nebūtą stebuklą, esą Li Wenliangas vis dar gyvas. Sparčiai ėmė plisti grotažymė „Aš noriu žodžio laisvės“, kilus visuomenės pasipiktinimui, esą tokie įrašai buvo nuolat cenzūruojami ir naikinami „Weibo“ platformoje.

Daugelis kinų taip pat citavo pirmąją Kinijos Liaudies Respublikos himno eilutę: „Sukilkim! Kas vergais nebūti norim!“, ir dalijosi daina „Do You Hear the People Sing“ iš „Vargdienių“ („Kes Miserables“), miuziklo apie žmones, kurie išėjo į gatves protestuoti prieš tironiją.

Li Yuchenas, tinklaraštininkas, parašęs plačiai bendrintą kroniką apie gydytojo Li Wenliango patirtis, buvo iškviestas į pokalbį su policija, kuris, anot vyro, truko aštuonias valandas. Remiantis vyro pasakojimu, išplatintu per Kinijos žinučių programėlę „WeChat“ , policija jo klaususi: „Ar tu myli savo šalį?“

Sumaištis, cenzūra

Drama prasidėjo apie 21.30 val. vietos laiku ketvirtadienio vakare, kai neurochirurgas iš Uhano ligoninės „Union Hospital“ pirmą kartą pranešė apie Li Wenliango mirtį per „Weibo“ platformą žinute, kuri vėliau buvo panaikinta. Anot vieno šaltinio, susipažinusio su situacija, apie dešimtą valandą vakaro vietos laiku valstybinės žiniasklaidos atstovai gavo pranešimą griežtai kontroliuoti gydytojo Li Wenliango būklės nušvietimą žiniasklaidoje, vengti bet kokių perspėjimų ir susilaikyti nuo komentarų.

Bulvarinis dienraštis „The Global Times“, patronuojamas Komunistų partijos oficialaus laikraščio „People's Daily“, 22.44 val. ketvirtadienį pranešė, kad Li Wenliangas mirė. „Global Times“ žurnalistai iš kelių šaltinių sužinojo, kad Uhano centrinės ligoninės gydytojas Li Wenliangas, užsikrėtęs naujuoju koronovirusu, šį vakarą mirė nuo plaučių uždegimo“, skelbė įrašas liūdname degančių žvakių fone.

Bloomberg News“ taip pat pranešė apie Li Wenliango mirtį, cituodama šaltinį, susipažinusį su situacija, ir Kinijos žiniasklaidą.

Praėjus maždaug valandai po pirminio „The Global Times“ pranešimo, įrašas buvo panaikintas iš dviejų jo paskyrų „Weibo“ platformoje. Kita gedulinga žinutė apie gydytoją, kurią paskelbė „The Global Times“ vyriausiasis redaktorius Hu Xijinas, taip pat buvo ištrinta.

Li Wenliango mirtis labai greitai, apie vidurnaktį vietos laiku, tapo vyraujančia tema Kinijos socialinės žiniasklaidos platformoje „Weibo“, su grotažymėmis „#GydytojasLiMirė“ ir #LiWenliangasMirė“, paskatinusiomis šimtus milijonus peržiūrų.

Maždaug apie pirmą nakties Pekino laiku Hu Xijinas iš „The Global Times“ pranešė, esą Li Wenliangas gyvas ir daroma viskas, kad jis būtų išgelbėtas. „Labai norime, kad įvyktų gyvenimo stebuklas“, – rašė vyriausiasis redaktorius jau naujame įraše.

Ligoninė apie Li Wenliango mirtį pranešė 2.58 val. ryto Pekino laiku.

Po jo mirties vyriausybė visaip stengėsi sušvelninti visuomenės pasipiktinimą. Anot valstybinės CCTV, Li Wenliango atvejis „atspindi mūsų epidemijų kontrolės ir reakcijos trūkumus“ ir „mes turime iš to pasimokyti“.

Uhano vyriausybė, kuri iš pat pradžių nubaudė Li Wenliangą, pavadino jo mirtį nelaimingu atsitikimu. „Mes išreiškiame gilią užuojautą ir apgailestavimą, – teigiama jos pareiškime. – Norime pagerbti jį už jo ryžtą ir drąsą kovoje su epidemija ir pareikšti nuoširdžią užuojautą jo šeimai“.