Taip atsiliepdamas apie Kiniją, kurioje savaitgalį pasibaigė kas penkerius metus vykstantis Komunistų partijos suvažiavimas, jis turėjo omenyje dramatišką buvusio Kinijos vadovo Hu Jintao išlydėjimą iš uždarymo ceremonijos.

Kinijos valstybinė žiniasklaida teigė, kad 79 metų vyrui teko palikti renginį Pekine, nes blogai jautėsi, bet vėliau jo sveikata pasitaisiusi.

Netikėtas Hu Jintao išlydėjimas iš Pekino Didžiosios liaudies salės sutrikdė itin gerai surežisuotą renginį.

Atrodė, kad politikas nenorėjo pasitraukti iš savo vietos pirmojoje eilėje šalia prezidento Xi Jinpingo. Darbuotojas pamėgino paimti sėdintį Hu Jintao už rankos, bet buvo atstumtas, po to bandė pakelti jį abiem rankomis už pažastų.

Po maždaug minutę trukusio pokalbio, kurio metu Hu Jintao trumpai pasikalbėjo su Xi Jinpingu ir premjeru Li Keqiangu, buvęs prezidentas buvo išlydėtas iš salės.

Xi Jinpingas buvo nufilmuotas sėdintis ir laikantis dokumentus, kai Hu Jintao bandė juos paimti nuo stalo.

Buvęs prezidentas išeidamas patapšnojo Li Keqiangui per petį, o dauguma jo kolegų sėdėjo įsmeigę akis į priekį.

Savaitę trukęs suvažiavimas daugiausia vyko už uždarų durų, tačiau incidentas įvyko netrukus po to, kai į uždarymo renginį buvo įleisti žurnalistai.

Šis epizodas Vakaruose pakurstė kalbas apie buvusio šalies vadovo pažeminimą bei netinkamą Kinijos elgesį.

„Tai panašu į netikrą realybės nuotrauką, nes joje niekas nejuda, niekas net nemirkteli akimis, jis [Hu Jintoa] tiesiog išstumtas. Tačiau tai parodo, kad aukščiausios centrinės valdžios vadovai yra negailestingi“, – teigė Ai Weiwei, kuris gyvena Europoje nuo 2015-ųjų.

„Didžiulė tauta, 1,4 milijardo žmonių, kurie yra kontroliuojami grupės asmenų, kurie neturi jokios pagarbos... iš tikrųjų net neturi asmeninių jausmų, emocijų, ar net draugystės, ar šiek tiek rūpesčio“, – pridūrė jis.

Ai Weiwei, laikomas iškiliausiu Kinijos šiuolaikinio meno kūrėju, padėjo suprojektuoti Pekino olimpiados stadioną, pramintą „Paukščio lizdu“, taip pat rengė parodas visame pasaulyje, bet dėl savo veiklos dažnai užsitraukdavo Kinijos valdžios nemalonę.

2011 metais Ai Weiwei buvo suimtas 81 dieną dėl savo pasisakymų už demokratiją ir žmogaus teises, taip pat vyriausybės kritiką.

Gavęs leidimą išvykti iš Kinijos, jis 2015 metais paliko gimtąją šalį ir persikraustė į Vokietiją.

Ai Weiwei sakė, kad Kinijos lyderiams „neberūpi pinigų problema, jie nori iš naujo interpretuoti pasaulio tvarką“.

„Tą paminėjo ne tik Kinija, bet ir Rusija, [Kremliaus šeimininkas Vladimiras] Putinas. Jiems nepatinka žaidimas, kurį sukūrė Vakarai, kurie ir patys turi daug problemų“, – pridūrė Ai Weiwei.

Prieš dešimtmetį tapęs šalies vadovu Xi Jinpingas pasiekė tokią valdžios koncentraciją, kokios neturėjo nė vienas šiuolaikinis Kinijos vadovas, išskyrus Mao Zedongą.

2018 metais Xi Jinpingas panaikino dviejų prezidento kadencijų limitą, sudarydamas sau sąlygas valdyti neribotą laiką.

„Kalbėti apie ateinančius penkerius ar dešimt metų – tai iš tiesų imperatyvus valstybės supratimas“, – sakė Ai Weiwei.

Tačiau dėl plataus masto kovos su korupcija priemonių, kurias Xi Jinpingas taiko nuo tada, kai prieš dešimtmetį tapo lyderiu, jo atsistatydinimas tampa rizikingas, pridūrė menininkas.

„Jam tai pavojinga – vadinasi, tai pavojinga Kinijos visuomenei“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją