Kalbėdamas per vieną priėmimą Pekine, komunistinės šalies įkūrimo 70-ųjų metinių minėjimo išvakarėse, Xi Jinpingas pareiškė, kad Kinija „toliau visiškai ir tvirtai laikysis vienos šalies, dviejų sistemų“ bei „didelės autonomijos“ principų.

Neramumai Honkonge tęsiasi jau keletą mėnesių, protestuotojams piktinantis dėl laisvių varžymo šiame 1997 metais Britanijos Kinijai perduotame finansų centre.

„Esame įsitikinę, kad turėdamas visišką tėvynės palaikymą bei Honkonge ir Makau gyvenančių mūsų tautiečių kinų, kurie myli savo tėvynę, bendromis pastangomis...(Honkongas) klestės ir plėtosis kartu su žemynine dalimi“, – patikino Xi Jinpingas.

Kinija ruošiasi kruopščiai surežisuotam spalio 1-osios minėjimui, tarp kurio renginių yra numatytas didžiulis karinis paradas, 70 tūkst. balandžių paleidimas ir metinių paminėjimo iškilmės.

Honkongo protestuotojai tikisi antradienį užtemdyti šias iškilmes organizuodami dar vieną demonstraciją po savaitgalį vykusių protestuotojų susirėmimų su policija.

Minėdamas Kinijos Liaudies Respublikos metines Pekinas atkreipia dėmesį į pastarųjų septynių dešimtmečių jos ekonomikos augimą ir pabrėžia vieningosios Kinijos ir nacionalizmo svarbą.

„Vienybė yra geležis ir plienas. Vienybė yra stiprybės šaltinis“, – sakė Xi Jinpingas savo kalboje.

Jis taip pat paminėjo Taivaną, atsiskyrusį nuo pagrindinės Kinijos 1949 metais, kurį Pekinas taip pat laiko savo teritorijos dalimi.

„Visiškas tėvynės suvienijimas yra neišvengiamas siekis... jo negali sustabdyti jokia jėga“, – patikino Kinijos vadovas.