Tai bus pirmasis tokio rango Kinijos valstybės pareigūno vizitas Pchenjane per daugelį metų. Jis rengiamas Pekinui siekiant toliau gerinti santykius su kaimyne po praėjusią savaitę įvykusio svarbaus abiejų Korėjų viršūnių susitikimo.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos išplatintame trumpame pareiškime rašoma, kad ministras Wang Yi trečiadienį ir ketvirtadienį lankysis Šiaurės Korėjoje šios šalies diplomatijos vadovo Ri Yong Ho kvietimu.

Ministrai buvo susitikę Pekine balandžio pradžioje, praėjus kelioms dienoms po Kinijos sostinėje įvykusių prezidento Xi Jinpingo ir Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno derybų. Tai buvo pirmasis šalių lyderių susitikimas nuo 2011 metų, kai Kim Jong Unas paveldėjo valdžią iš savo tėvo Kim Jong Ilo.

Wang Yi apsilankymas bus pirmasis Kinijos užsienio reikalų ministro vizitas Šiaurės Korėjoje nuo 2007 metų. Šis faktas liudija, kad buvusių Šaltojo karo laikų sąjungininkių santykiuose pastaraisiais metais būta sudėtingo laikotarpio.

2009 metais Pchenjane lankėsi buvęs Kinijos ministras pirmininkas Wen Jiabao.

Kinija parėmė virtinę Jungtinių Tautų sankcijų Šiaurės Korėjai, paskelbtų dėl jos branduolinių ginklų programos.

Tačiau Pekinas stengiasi nelikti nuošaly vykstant intensyviai diplomatijai, atvėrusiai kelią penktadienį surengti istorinį susitikimą tarp Kim Jong Uno ir Pietų Korėjos prezidento Moon Jae-ino.

Gegužę arba birželio pradžioje taip pat turėtų įvykti Kim Jong Uno ir JAV prezidento Donaldo Trumpo susitikimas, tačiau nei jo tiksli data, nei vieta kol kas nepaskelbti.

Šiaurės Korėjos lyderis taip pat pakvietė Xi Jinpingą apsilankyti Pchenjane, tačiau vizito data dar nepaskirta.

Korėjos pusiasalį dalijančioje Demilitarizuotojoje zonoje penktadienį susitikę Kim Jong Unas ir Moon Jae-inas sutarė siekti visiškos pusiasalio denuklearizacijos.

Jie taip pat sutarė dėti pastangas, kad iki metų galo būtų pasirašyta taikos sutartis, kuri galutinai užbaigtų karą Korėjos pusiasalyje. Šiam tikslui pasiekti bus bandoma surengti derybas su Jungtinėmis Valstijomis ir galbūt Kinija.

1950–1953 metų Korėjos karas baigėsi paliaubomis, o ne taikos sutartimi, todėl abi Korėjos techniškai tebekariauja.

Uždaromas branduolinių bandymų kompleksas

Nors Kinija palaikė prieš Šiaurės Korėją nukreiptas baudžiamąsias priemones, analitikai sako, kad Pekinas galbūt nerimauja, jog diplomatinis atšilimas gali atvesti prie Pchenjano ir Vašingtono susitarimo, neatitinkančio Kinijos interesų.

Pekinas palaikė siūlymus denuklearizuoti Korėjos pusiasalį ir smerkė Pchenjano vykdytus branduolinius bandymus.

Tačiau padalyta Korėja Pekinui priimtinesnė, nes Šiaurės Korėja yra buferinė zona, skirianti Kiniją nuo Pietų Korėjos, kurioje yra dislokuotos JAV pajėgos. Nors pastaruoju metu tarp Pekino ir Pchenjano tvyrojo įtampa, Kinija išlieka Šiaurės Korėjos pagrindinė sąjungininkė ir ekonominė partnerė.

Tarp kitų svarbių pastarojo meto diplomatinių pareiškimų Seulas sekmadienį paskelbė, jog Pchenjanas pažadėjo artimiausiomis savaitėmis uždaryti savo branduolinių bandymų kompleksą ir pakviesti Amerikos ginklų ekspertus prižiūrėti šį procesą.

Kim Jong Unas taip pat pareiškė, kad Pchenjanui nebereikės branduolinių ginklų, jeigu Šiaurės Korėjai bus suteiktos nepuolimo garantijos, nurodė Seulas.