Ministro Wang Yi dviejų dienų vizitas buvo surengtas Pekinui bandant taisyti pašlijusius santykius su branduolinį ginklą turinčia kaimyne, po Šiaurės Korėjos ir Pietų Korėjos viršūnių susitikimo ir prieš artimiausiomis savaitėmis planuojamą Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno susitikimą su JAV prezidentu Donaldu Trumpu.

Atvykusį Wang Yi, dalyvausiantį derybose su Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministru Ri Yong Ho, Pchenjano oro uoste pasitiko užsienio reikalų viceministras Ri Kil Songas ir kiti pareigūnai.

Kinijos ir Šiaurės Korėjos diplomatijos vadovai praėjusį mėnesį buvo susitikę Pekine, kelios dienos po Kim Jong Uno apsilankymo Kinijoje ir susitikimo su šios šalies prezidentu Xi Jinpingu.

Tai buvo pirma Kim Jong Uno užsienio kelionė nuo 2011 metų, kai jis mirus tėvui perėmė valdžią. Vizitas įvyko pasirodžius diplomatinio atšilimo ženklams.

Wang Yi yra pirmasis nuo 2007 metų Šiaurės Korėjoje apsilankęs Kinijos užsienio reikalų ministras. Tokia pertrauka akcentuoja sunkesnį šių sąjungininkių santykių etapą pastaraisiais metais.

Kinija – vienintelė Šiaurės Korėjos diplomatinė sąjungininkė ir jos ekonominė geradarė – parėmė virtinę Jungtinių Tautų sankcijų Šiaurės Korėjai dėl jos branduolinės ir raketų programų.

Pernai Šiaurės Korėja įvykdė savo galingiausią branduolinį bandymą ir paleido raketų, galinčių pasiekti JAV žemyninę dalį. Kim Jong Unui ir D. Trumpui apsikeitus asmeniniais įžeidimais ir karo grasinimais kilo susirūpinimas pasaulio saugumu.

Ekspertai sako, kad dabar Kinija tikriausiai nori nelikti nuošalyje per diplomatijos bangą, sudariusią sąlygas istoriniam Kim Jong Uno ir Pietų Korėjos prezidento Moon Jae-ino praėjusio penktadienio susitikimui.

Su D. Trumpu Šiaurės Korėjos lyderis turėtų susitikti artimiausiomis savaitėmis; tikslus susitikimo laikas ir vieta dar nepaskelbti.

Šiaurės Korėjos lyderis taip pat pakvietė Xi Jinpingą apsilankyti Pchenjane, bet vizito data dar nepaskirta.