M. Spavoras „buvo nuteistas už šnipinėjimą ir neteisėtą valstybės paslapčių teikimą. Jam buvo skirta 11 metų kalėjimo bausmė“, sakoma šiaurinio Dandongo miesto teismo pranešime.

Kanados ambasadorius Kinijoje pasmerkė šį sprendimą.

„Mes smerkiame tokį sprendimą, – žurnalistams šalia teismo sakė ambasadorius Dominicas Bartonas. – Yra galimybė pateikti apeliaciją. Apie tai jis kalbėsis su savo advokatais.“

Kanadiečių premjeras Justinas Trudeau irgi pasmerkė M. Spavorui skirtą įkalinimo bausmę pavadinęs ją „nepriimtina ir neteisinga“.

„Kinijos sprendimas nuteisti ir skirti bausmę Michaelui Spavorui yra visiškai nepriimtinas ir neteisingas“, – sakė J. Trudeau.

„Verdiktas ponui Spavorui priimtas po daugiau nei pustrečių metų savavališko sulaikymo, nepakankamo teisinio proceso skaidrumo ir teismo, kuris neatitiko net minimalių tarptautinės teisės reikalavimų“, – pridūrė jis.

Pekino ir Otavos santykiai smarkiai pašlijo 2018 metų gruodį, kai Kanada pagal JAV arešto orderį sulaikė kinų telekomunikacijų milžinės „Huawei“ finansų vadovę Meng Wanzhou.

Iškart po jos arešto Kinija dėl įtariamo šnipinėjimo sulaikė du Kanados piliečius. Otava šį žingsnį laiko Pekino kerštu. Kinija irgi apkaltino Kanadą politizuojant teisines bylas.

M. Spavoras buvo sulaikytas 2018 metais drauge su kitu kanadiečiu buvusiu diplomatu Michaelu Kovrigu.

Apie nuosprendį M. Spavorui pranešta kitą dieną po to, kai kitas Kinijos teismas paliko galioti dar vienam Kanados piliečiui už narkotikų kontrabandą skirtą mirties bausmę.

M. Spavorui ir M. Kovrigui kaltinimai šnipinėjimu buvo pareikšti pernai birželį, o jų bylos buvo nagrinėjamos kovą.

Nuo pat sulaikymo šie kanadiečiai faktiškai neturėjo ryšio su išoriniu pasauliu.

Virtualius susitikimus su diplomatais buvo leista pratęsti spalį po devynių mėnesių pertraukos, kurią kinų pareigūnai aiškino koronaviruso pandemija.

Kovą kanadiečių diplomatai nebuvo įleisti į trumpiau nei tris valandas trukusį M. Spavoro teismą Dandonge.

M. Spavoro šeima ragino jį paleisti be jokių sąlygų ir tvirtina, kad jis yra nekaltas, o kaip verslininkas dar ir daug nuveikė dėl „konstruktyvių ryšių“ tarp Kanados, Kinijos ir Šiaurės Korėjos.

Pekinas tvirtina, kad minėtų dviejų kanadiečių sulaikymas buvo teisėtas, bet Meng Wanzhou bylą vadina „visiškai politiniu incidentu“.

Verdiktas M. Spavorui paskelbtas praėjus savaitei po to, kai Vankuveryje prasidėjo nauji posėdžiai Meng Wanzhou byloje, tęsiantis beveik trejus metus trunkančioms teisminėms kovoms ir diplomatiniams ginčams.

Posėdžiai jos byloje turi baigtis rugpjūčio 20-ąją, bet sprendimo artimiausiais mėnesiais dar nesitikima.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)