J. Lee, buvęs saugumo pareigūnas, prižiūrėjęs susidorojimą su kitaminčiais Honkonge nuo 2019 metais vykusių prodemokratinių protestų, pažadėjo laikytis miesto mažosios konstitucijos – Pagrindinio įstatymo – ir būti ištikimas Honkongui. Jis taip pat pažadėjo būti atskaitingas centrinei vyriausybei Pekine.

J. Lee inauguracija įvyko po rytinės vėliavos pakėlimo ceremonijos, kurioje kartu su juo dalyvavo kadenciją baigusi miesto vadovė Carrie Lam ir keli šimtai kitų žmonių. Xi Jinpingo, pirmą kartą per pustrečių metų išvykusio už Kinijos žemyninės dalies ribų, vėliavos pakėlimo ceremonijoje nebuvo.

Ketvirtadienį atvykęs į Honkongą Xi Jinpingas sveikintojams sakė, kad miestas per daugelį metų įveikė daugybę iššūkių ir „atgimė iš pelenų“ su „energingu gyvybingumu“, akivaizdžiai turėdamas galvoje 2019 metais Honkongą septynis mėnesius purčiusius prodemokratinius protestus. Po tų protestų buvo imtasi plataus masto susidorojimo su kitaminčiais, pakeitusio šį ekonominį centrą, anksčiau garsėjusį politinėmis ir pilietinėmis laisvėmis.

Penktadienį Xi Jinpingas sakė, kad Honkonge „tikroji demokratija“ prasidėjo po to, kai prieš 25 metus Kinija perėmė miestą iš buvusios kolonijinės valdytojos Didžiosios Britanijos.

„Po susijungimo su tėvyne Honkongo žmonės tapo savo miesto šeimininkais, – sakė Xi Jinpingas. – Honkongo tikroji demokratija prasidėjo nuo tada.“

Jis taip pat sakė, kad nėra priežasčių keisti modelį „viena šalis, dvi sistemos“, pagal kurį valdomas Honkongas.

Šis modelis yra „tokia gera sistema, kad nėra jokios priežasties ją keisti ir ji turi būti išsaugota ilgalaikėje perspektyvoje“, sakė Kinijos prezidentas ir pridūrė, kad viskas, ką daro Pekinas, yra „Honkongo labui“.

Vėliavos pakėlimo ceremonija vyko pučiant stipriam vėjui. Policijos pareigūnai, nešini Kinijos ir Honkongo vėliavomis, į ceremoniją Auksinio žiedo aikštėje žygiavo kinišku karių žygiavimo būdu, pakeitusiu britiškąjį. Susirinkę ceremonijos svečiai išklausė Kinijos himną.

Pastarąjį kartą Xi Jinpingas Honkonge lankėsi per miesto perdavimo Kinijai metinių iškilmes 2017 metais. Tąsyk jis perspėjo, kad nebus toleruojama jokia veikla, kelianti grėsmę Kinijos suverenitetui ir stabilumui.

2019 metais Honkongą septynis mėnesius purčiusius prodemokratinius protestus Kinijos valdančioji Komunistų partija laikė būtent tokia grėsme, todėl Xi Jinpingas ketvirtadienio vakarą pagyrė C. Lam už tai, kad ji nutraukė miestą apėmusį chaosą ir užtikrino, kad Honkongą valdytų tik „patriotai“.

Po tų protestų Pekinas pusiau autonominiam miestui primetė drakonišką nacionalinio saugumo įstatymą, kuriuo buvo kriminalizuota kone visa disidentinė veikla. Per tebesitęsiantį politinį susidorojimą su kitaminčiais buvo sulaikyta dešimtys aktyvistų, žurnalistų ir prodemokratinio judėjimo šalininkų.

Be to, mokyklose buvo įvestos patriotiškesnės ugdymo programos ir pakeisti rinkimų įstatymai, kad opozicijos politikai nepatektų į miesto įstatymų leidžiamąją instituciją.

Šiais pakeitimais buvo kone visiškai eliminuoti opozicijos balsai, daug žmonių išvyko kitur.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją