Xi Jinpingo valstybiniai vizitai į Kazachstaną ir Uzbekistaną bus pirma jo užsienio kelionė nuo COVID-19 pandemijos pradžios. Kelionė truks nuo trečiadienio iki penktadienio.

Xi Jinpingas dalyvaus Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijos (ŠBO) viršūnių susitikime Uzbekistano Samarkando mieste – senovinio Šilko kelio stotelėje.

ŠBO sudaro Kinija, Rusija, Indija, Pakistanas ir keturios Centrinės Azijos šalys: Kazachstanas, Kirgizija, Uzbekistanas ir Tadžikistanas.

„Kinija nori stiprinti bendradarbiavimą su Kazachstanu teisėsaugos, saugumo ir gynybos [srityse]", – rašė Xi Jinpingas straipsnyje kazachų žiniasklaidai, kurį taip pat paskelbė Kinijos valstybinis transliuotojas CCTV.

Kinijos lyderis pridūrė, kad Pekinas taip pat nori dirbti su Kazachstanu kovodamas su narkotikų kontrabanda, tarptautiniu organizuotu nusikalstamumu ir „trimis blogybėmis“: terorizmu, separatizmu ir religiniu ekstremizmu.

Anksčiau Kinijos vyriausybė kova su „trimis blogybėmis“ vadindavo savo represijų kampaniją vakariniame Sindziango regione prie Kazachstano sienos.

Pekinas kaltinamas Sindziange įkalinęs daugiau kaip milijoną uigūrų ir kitų musulmoniškų mažumų atstovų, įskaitant kazachus. Šią ne vienus metus vykdomą saugumo kampaniją JAV ir kai kurie įstatymų leidėjai kitose Vakarų valstybėse laiko genocidu.

Kinija tai įnirtingai neigia ir sako, kad kovoja su terorizmu ir bando paskatinti plėtrą.

Atskirame straipsnyje uzbekų žiniasklaidai Xi Jinpingas pažadėjo „stiprinti bendradarbiavimą saugumo srityje ir spręsti rizikas bei iššūkius“. Pasak jo, Uzbekistanas turi vaidinti „unikalų vaidmenį sprendžiant Afganistano klausimą“, pranešė CCTV.

„Abi šalys privalo užimti aiškią poziciją prieš bet kokias jėgas, kenkiančias saugumo situacijai regione“, – straipsnyje rašė Xi Jinpingas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)